fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krokiety z szynką i kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7fdfdd09-9dc0-4c54-b5d6-e148fe25e18d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krokiety z szynką i kurczakiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać z każdej piersi dwa, cieńsze plastry
  • Każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii kuchennej i rozbijamy tłuczkiem, aby mięso miało ok. 3 mm grubości
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami, po czym przykrywamy plastrem szynki i zawijamy w ciasne ruloniki
  • Każdy rulonik kładziemy na środku tortilli, następnie zwijamy, a brzegi sklejamy odrobiną wody
  • Tak uformowane krokiety kładziemy na formę, lekko skrapiamy wodą i posypujemy sezamem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż krokiety nabiorą złotego koloru)
  • Po tym czasie odstawiamy krokiety do ostygnięcia na ok. 1 godz.
  • Krokiety podajemy z sosem hoisin

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krokietów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (150 g)
  • Tortilla (140 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (40 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Sos hoisin (10 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Goździk mielony (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Kmin rzymski (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Cebulę kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski z komosą Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do miski z komosą Paprykę kroimy…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wlewamy tłuszcz, ocet i sok z cytryny, dodajemy…

WIĘCEJ >

Owsianka z otrębami

Płatki owsiane mieszamy z otrębami Zagotowujemy w mleku kokosowym (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Całość mieszamy i podajemy

WIĘCEJ >