fbpx
logo
Szukaj
open close

Krokiety z szynką i kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7fdfdd09-9dc0-4c54-b5d6-e148fe25e18d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krokiety z szynką i kurczakiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać z każdej piersi dwa, cieńsze plastry
  • Każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii kuchennej i rozbijamy tłuczkiem, aby mięso miało ok. 3 mm grubości
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami, po czym przykrywamy plastrem szynki i zawijamy w ciasne ruloniki
  • Każdy rulonik kładziemy na środku tortilli, następnie zwijamy, a brzegi sklejamy odrobiną wody
  • Tak uformowane krokiety kładziemy na formę, lekko skrapiamy wodą i posypujemy sezamem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż krokiety nabiorą złotego koloru)
  • Po tym czasie odstawiamy krokiety do ostygnięcia na ok. 1 godz.
  • Krokiety podajemy z sosem hoisin

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krokietów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (150 g)
  • Tortilla (140 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (40 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Sos hoisin (10 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Goździk mielony (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Kmin rzymski (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ziemniaczki zapiekane w ziołach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok….

WIĘCEJ >

Podpłomyki

Do miski wsypujemy mąki, dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta Ciasto dzielimy na ok. 10-12 części (z 125 g mąki), przykrywamy wilgotną ścierką i zostawiamy na ok. 30 minut Po tym…

WIĘCEJ >

Pieczona ryba z cytryną i koperkiem

Cytrynę kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Tłuszcz kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia (tyle kawałków papieru ile jest filetów) i…

WIĘCEJ >

Purée z kalafiora

Kalafior dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kalafior odcedzamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym…

WIĘCEJ >