Kurczak duszony w winie
Kurczak duszony w winie
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy pomidory i oliwki, dolewamy bulion oraz ocet i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i ostrożnie wkładamy mięso na patelnię (tak aby każdy kawałek został zanurzony w płynie)
- Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Mięso wyciągamy z patelni i odkładamy na talerz
- Zwiększamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut (do momentu, aż zgęstnieję)
- Następnie wkładamy mięso z powrotem na patelnię, polewamy sosem i ściągamy z kuchenki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Czosnek (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Oliwki czarne (100 g)
- Kurczak pierś (400 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bazyliowe pesto z awokado
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…
WIĘCEJ >Pierś indyka, zapiekane ziemniaki, awokado
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na papier Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok….
WIĘCEJ >Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…
WIĘCEJ >Szparagi z cykorią glazurowane miodem
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy Dodajemy szparagi pokrojone na 4 części każdy Dodajemy cykorię Smażymy po 2 min z każdej strony Dodajemy miód Wlewamy ¼ szklanki wody…
WIĘCEJ >