fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak duszony w winie

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-392
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak duszony w winie

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy pomidory i oliwki, dolewamy bulion oraz ocet i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i ostrożnie wkładamy mięso na patelnię (tak aby każdy kawałek został zanurzony w płynie)
  • Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Mięso wyciągamy z patelni i odkładamy na talerz
  • Zwiększamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut (do momentu, aż zgęstnieję)
  • Następnie wkładamy mięso z powrotem na patelnię, polewamy sosem i ściągamy z kuchenki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Kurczak pierś (400 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Berberyna – naturalny lek na cukrzycę

Berberyna to naturalny związek chemiczny, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, w tym antydiabetogenne. W artykule omówiono mechanizmy działania berberyny, jej (…)

WIĘCEJ >

Ashwagandha – redukcja stresu i poprawa zdrowia

Ashwagandha, znana również jako Withania somnifera, jest ziołem stosowanym w medycynie ajurwedyjskiej od tysiącleci. Obecnie jej popularność wzrasta dzięki licznym (…)

WIĘCEJ >

Glukagon – historia, fizjologia i znaczenie kliniczne

Glukagon to peptydowy hormon produkowany głównie przez komórki alfa w wysepkach Langerhansa w trzustce. Ma kluczowe znaczenie dla regulacji poziomu (…)

WIĘCEJ >

Społeczny jet lag – przyczyny, skutki i sposoby radzenia sobie

Społeczny jet lag to termin opisujący rozbieżność między naturalnym rytmem dobowym naszego ciała a wymaganiami społecznymi, takimi jak praca, szkoła (…)

WIĘCEJ >

Czy lektyny są szkodliwe dla zdrowia?

Lektyny to białka obecne w wielu roślinach. Najczęściej występują w nasionach, orzechach i warzywach strączkowych. Ich rola w przyrodzie jest (…)

WIĘCEJ >

Cynamon cejloński – skarbnica zdrowia i smaku

Cynamon cejloński pochodzi z kory drzewa Cinnamomum verum. Jest ceniony na całym świecie za swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i delikatny, (…)

WIĘCEJ >

Akupresura – tradycyjna metoda leczenia z nowoczesnymi zastosowaniami

Akupresura to technika masażu, w której stosuje się nacisk palców na określone punkty ciała. Jest częścią tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM), (…)

WIĘCEJ >

Kozieradka – właściwości zdrowotne i zastosowanie w żywności funkcjonalnej

Kozieradka (Trigonella foenum-graecum) jest rośliną strączkową, powszechnie używaną jako przyprawa na całym świecie. Kozieradka ma liczne właściwości zdrowotne i znajduje (…)

WIĘCEJ >

Czym jest kimchi i jakie ma właściwości zdrowotne?

Kimchi to tradycyjne koreańskie danie składające się z solonych, fermentowanych warzyw, głównie kapusty. Jest cenione zarówno za swój wyrazisty smak, (…)

WIĘCEJ >

Sungizing – fakty i mity słonecznej terapii

Patrzenie na słońce, znane również jako sungazing, to praktyka medytacyjna polegająca na skupianiu wzroku na słońcu. Choć niektórzy twierdzą, że (…)

WIĘCEJ >