fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak duszony w winie

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-392
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak duszony w winie

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy pomidory i oliwki, dolewamy bulion oraz ocet i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i ostrożnie wkładamy mięso na patelnię (tak aby każdy kawałek został zanurzony w płynie)
  • Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Mięso wyciągamy z patelni i odkładamy na talerz
  • Zwiększamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut (do momentu, aż zgęstnieję)
  • Następnie wkładamy mięso z powrotem na patelnię, polewamy sosem i ściągamy z kuchenki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Kurczak pierś (400 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki wieprzowe z pistacjami

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę i orzechy drobno siekamy Mięso kroimy na kotlety Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Galaretka z agaru

Do garnka wlewamy sok z pomarańczy i podgrzewamy Dodajemy agar, słodzik oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia Następnie tak przygotowaną galaretkę przelewamy do misek (lub salaterek) i dodajemy owoce Galaretki odstawiamy…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie pieczarkowym

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) i obtaczamy w mące (1/3 ilości mąki zostawiamy do sosu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso…

WIĘCEJ >

Duszone pory z ryżem

Pory kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy (zieloną część usuwamy) Następnie kroimy pory na kawałki o długości ok. 5 cm Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >