fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lody karmelowo-kokosowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c44f21d72-83be-44bf-ac4d-13d151912645
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lody karmelowo-kokosowe

Przygotowanie

  • Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, miód, sól oraz wybijamy jajo, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
  • Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i wsadzamy na ok. 8 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy orzechy i podsmażamy do momentu zarumienienia
  • Ostygnięte orzechy dodajemy do schłodzonej masy i całość miksujemy
  • Następnie dodajemy sos karmelowy, mieszamy i wkładamy masę na ok. 3 godz. do zamrażarki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia lodów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

Lody

  • Śmietanka kokosowa (400 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Orzech pekan (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier waniliowy (16 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Wanilia ekstrakt (7 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Sos karmelowy

  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Prawdziwe masło (50 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Patelnia, Patelnia - mała, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Banan

Banana umyć, odciąć końce i obrać

WIĘCEJ >

Zapiekane krewetki i kraby

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki lekko smarujemy tłuszczem Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do osobnej miski wybijamy jajo, dodajemy jogurt, śmietanę oraz połowę sera i ubijamy na gładką masę…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado i żurawiny

W miseczce mieszamy składniki na sos W dużej misce układamy szpinak Dodajemy pokrojone w plasterki awokado, żurawinę oraz orzechy Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Sałatka z boczkiem wędzonym i prażonym słonecznikiem

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy pestki słonecznika i prażymy na lekko złocisty kolor Następnie przenosimy pestki do miski Na patelnię kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok. 6-7 minut, tak aby były chrupiące Pomidora kroimy…

WIĘCEJ >