Lody karmelowo-kokosowe
Lody karmelowo-kokosowe
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, miód, sól oraz wybijamy jajo, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez ok. 1 minutę
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
- Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i wsadzamy na ok. 8 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy orzechy i podsmażamy do momentu zarumienienia
- Ostygnięte orzechy dodajemy do schłodzonej masy i całość miksujemy
- Następnie dodajemy sos karmelowy, mieszamy i wkładamy masę na ok. 3 godz. do zamrażarki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia lodów.
Autor
Lista składników
Lody
- Śmietanka kokosowa (400 g)
- Miód lipowy (72 g)
- Orzech pekan (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cukier waniliowy (16 g)
- Prawdziwe masło (15 g)
- Wanilia ekstrakt (7 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Sos karmelowy
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
- Prawdziwe masło (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekane krewetki i kraby
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki lekko smarujemy tłuszczem Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do osobnej miski wybijamy jajo, dodajemy jogurt, śmietanę oraz połowę sera i ubijamy na gładką masę…
WIĘCEJ >Sałatka z awokado i żurawiny
W miseczce mieszamy składniki na sos W dużej misce układamy szpinak Dodajemy pokrojone w plasterki awokado, żurawinę oraz orzechy Polewamy sosem
WIĘCEJ >Sałatka z boczkiem wędzonym i prażonym słonecznikiem
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy pestki słonecznika i prażymy na lekko złocisty kolor Następnie przenosimy pestki do miski Na patelnię kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok. 6-7 minut, tak aby były chrupiące Pomidora kroimy…
WIĘCEJ >