fbpx
logo
Szukaj
open close

Lody karmelowo-kokosowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c44f21d72-83be-44bf-ac4d-13d151912645
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lody karmelowo-kokosowe

Przygotowanie

  • Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, miód, sól oraz wybijamy jajo, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
  • Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i wsadzamy na ok. 8 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy orzechy i podsmażamy do momentu zarumienienia
  • Ostygnięte orzechy dodajemy do schłodzonej masy i całość miksujemy
  • Następnie dodajemy sos karmelowy, mieszamy i wkładamy masę na ok. 3 godz. do zamrażarki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia lodów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Lody

  • Śmietanka kokosowa (400 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Orzech pekan (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (16 g)
  • Masło (15 g)
  • Wanilia – ekstrakt (7 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Sos karmelowy

  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Masło (50 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Patelnia, Patelnia - mała, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka lodowa

Sałatę kroimy na paski Pomidory kroimy na ćwiartki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Zieleninę drobno siekamy Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, polewamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z łososiem

Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy, pomidorki kroimy na pół, a łososia – w paski. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy wg uznania.

WIĘCEJ >

Tajska sałatka z wołowiną na ciepło

Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), dodajemy przyprawy (chili) i 1/3 ilości sosu, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut Do osobnej miski wlewamy pozostały sos i sok z limonki, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, tak…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >