fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lody karmelowo-kokosowe

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-69
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Lody karmelowo-kokosowe

Przygotowanie

  • Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, miód, sól oraz wybijamy jajo, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
  • Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i wsadzamy na ok. 8 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy orzechy i podsmażamy do momentu zarumienienia
  • Ostygnięte orzechy dodajemy do schłodzonej masy i całość miksujemy
  • Następnie dodajemy sos karmelowy, mieszamy i wkładamy masę na ok. 3 godz. do zamrażarki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia lodów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

Lody

  • Śmietanka kokosowa (400 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Orzech pekan (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier waniliowy (16 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Wanilia ekstrakt (7 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Sos karmelowy

  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Prawdziwe masło (50 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Patelnia, Patelnia - mała, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet po włosku

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem przez ok. 5 minut (do momentu ścięcia się jaj) Pomidora kroimy w cząstki Ser…

WIĘCEJ >

Leczo AIP

Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż i później na grube plastry. Cebulę kroimy w dużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Smażymy 3-5 minut. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy kolejne…

WIĘCEJ >

Smoothie zielone z żółtkami

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >

Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem

Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab

WIĘCEJ >