Lody karmelowo-kokosowe
Lody karmelowo-kokosowe
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, miód, sól oraz wybijamy jajo, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez ok. 1 minutę
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
- Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i wsadzamy na ok. 8 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy orzechy i podsmażamy do momentu zarumienienia
- Ostygnięte orzechy dodajemy do schłodzonej masy i całość miksujemy
- Następnie dodajemy sos karmelowy, mieszamy i wkładamy masę na ok. 3 godz. do zamrażarki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia lodów.
Autor
Lista składników
Lody
- Śmietanka kokosowa (400 g)
- Miód lipowy (72 g)
- Orzech pekan (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (16 g)
- Masło (15 g)
- Wanilia – ekstrakt (7 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Sos karmelowy
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
- Masło (50 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.