Maniok z czerwoną cebulą
Maniok z czerwoną cebulą
Przygotowanie
- Maniok obieramy i kroimy w dużą kostkę
- Myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (woda powinna całkowicie przykrywać kawałki manioka przez cały czas gotowania, lecz nie można jej dolewać w trakcie)
- Gotujemy do miękkości przez około 45 minut
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej
- Dodajemy pokrojoną w dość grubą kostkę cebulę
- Smażymy przez kilka minut do zarumienienia i następnie dodajemy ocet, po czym mieszamy
- Gdy maniok będzie miękki, odcedzamy go i następnie dodajemy do pozostałych składników na patelni
- Solimy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inny pomysł na puree z manioka.
Autor
Lista składników
- ½ manioka (350 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 3 łyżki octu jabłkowego naturalnej fermentacji (18 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem
Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >Bananowe kasztanki
Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
WIĘCEJ >Babka pomarańczowo – kokosowa
Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…
WIĘCEJ >Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami
Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…
WIĘCEJ >