Maniok z czerwoną cebulą
Maniok z czerwoną cebulą
Przygotowanie
- Maniok obieramy i kroimy w dużą kostkę
- Myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (woda powinna całkowicie przykrywać kawałki manioka przez cały czas gotowania, lecz nie można jej dolewać w trakcie)
- Gotujemy do miękkości przez około 45 minut
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej
- Dodajemy pokrojoną w dość grubą kostkę cebulę
- Smażymy przez kilka minut do zarumienienia i następnie dodajemy ocet, po czym mieszamy
- Gdy maniok będzie miękki, odcedzamy go i następnie dodajemy do pozostałych składników na patelni
- Solimy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Maniok jadalny (350 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem
Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry
WIĘCEJ >Sałatka z rukoli, pomidorów i cebuli
Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w pół plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki wrzucamy do miski i polewamy tłuszczem
WIĘCEJ >Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)
Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym z owocami, z orzechami włoskimi i z miętą
Kaszę gryczaną gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy owoce, posypujemy listkami mięty i posiekanymi orzechami włoskimi Podajemy
WIĘCEJ >