fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Maniok z czerwoną cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8303c2bf-8ccd-4058-bc9f-0d003ab0be92
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Maniok z czerwoną cebulą

Przygotowanie

  • Maniok obieramy i kroimy w dużą kostkę
  • Myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (woda powinna całkowicie przykrywać kawałki manioka przez cały czas gotowania, lecz nie można jej dolewać w trakcie)
  • Gotujemy do miękkości przez około 45 minut
  • W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej
  • Dodajemy pokrojoną w dość grubą kostkę cebulę
  • Smażymy przez kilka minut do zarumienienia i następnie dodajemy ocet, po czym mieszamy
  • Gdy maniok będzie miękki, odcedzamy go i następnie dodajemy do pozostałych składników na patelni
  • Solimy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inny pomysł na puree z manioka.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ manioka (350 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 3 łyżki octu jabłkowego naturalnej fermentacji (18 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…

WIĘCEJ >