fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Maniok z czerwoną cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8303c2bf-8ccd-4058-bc9f-0d003ab0be92
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Maniok z czerwoną cebulą

Przygotowanie

  • Maniok obieramy i kroimy w dużą kostkę
  • Myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (woda powinna całkowicie przykrywać kawałki manioka przez cały czas gotowania, lecz nie można jej dolewać w trakcie)
  • Gotujemy do miękkości przez około 45 minut
  • W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej
  • Dodajemy pokrojoną w dość grubą kostkę cebulę
  • Smażymy przez kilka minut do zarumienienia i następnie dodajemy ocet, po czym mieszamy
  • Gdy maniok będzie miękki, odcedzamy go i następnie dodajemy do pozostałych składników na patelni
  • Solimy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inny pomysł na puree z manioka.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ manioka (350 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 3 łyżki octu jabłkowego naturalnej fermentacji (18 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Wegetariański rosół

Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów i papryki

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…

WIĘCEJ >