logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-23

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-23

Przygotowanie

  • Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę.
  • Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut).
  • Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min.
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry i czosnek, smażyć około minuty, aż czosnek się zrumieni.
  • Dodać masło i miąższ kokosa.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do manioku i powoli, stale mieszając, wlewać mleko, aby powstało gładkie purée.
  • Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać od razu.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300 g bulw manioku
  • 1½ łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki nasion kminu (można pominąć)
  • 15 g curry
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1-2 łyżeczki masła ghee
  • 3 łyżki świeżo startego miąższu kokosa (można pominąć)
  • 300 ml mleka kokosowego
  • sól himalajska/kłodawska
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sok z ⅓ cytryny 

Potrzebny sprzęt

Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Pulpeciki z sarny w warzywach

Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Domowy sok „kubuś”

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce. (…)

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl