fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c859722d8-dd82-4b41-9e02-5b4996d46f60
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Przygotowanie

  • Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę.
  • Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut).
  • Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min.
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry i czosnek, smażyć około minuty, aż czosnek się zrumieni.
  • Dodać masło i miąższ kokosa.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do manioku i powoli, stale mieszając, wlewać mleko, aby powstało gładkie purée.
  • Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać od razu.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Maniok możesz zastąpić także batatem – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300 g bulw manioku
  • 1½ łyżki oleju kokosowego (35 g)
  • ½ łyżeczki nasion kminu (można pominąć)
  • 15 g curry
  • 2 drobne posiekane ząbki czosnku (10 g)
  • 1-2 łyżeczki masła klarowanego Ghee (16 g)
  • Opcjonalnie: 3 łyżki świeżo startego miąższu kokosa (45 g)
  • 300 ml mleka kokosowego
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane warzywa

Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera dodajemy miód, sodę i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Miks wędlin z miksem sałat

Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem  

WIĘCEJ >