fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c859722d8-dd82-4b41-9e02-5b4996d46f60

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Przygotowanie

  • Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę.
  • Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut).
  • Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min.
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry i czosnek, smażyć około minuty, aż czosnek się zrumieni.
  • Dodać masło i miąższ kokosa.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do manioku i powoli, stale mieszając, wlewać mleko, aby powstało gładkie purée.
  • Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać od razu.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Maniok możesz zastąpić także batatem – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300 g bulw manioku
  • 1½ łyżki oleju kokosowego (35 g)
  • ½ łyżeczki nasion kminu (można pominąć)
  • 15 g curry
  • 2 drobne posiekane ząbki czosnku (10 g)
  • 1-2 łyżeczki masła klarowanego Ghee (16 g)
  • Opcjonalnie: 3 łyżki świeżo startego miąższu kokosa (45 g)
  • 300 ml mleka kokosowego
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ananas

Ananasa obrać i pokroić w kostkę

WIĘCEJ >

Kleisty ryż z mango

Ryż należy przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Ryż przełożyć do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przełożyć ryż do płaskiego naczynia i wymieszać widelcem….

WIĘCEJ >

Zapiekanka gryczana

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Po ostudzeniu dodajemy starte na tarce jabłko Posypujemy cynamonem i kakao Podajemy

WIĘCEJ >