Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Przygotowanie
- Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę.
- Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut).
- Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry i czosnek, smażyć około minuty, aż czosnek się zrumieni.
- Dodać masło i miąższ kokosa.
- Dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do manioku i powoli, stale mieszając, wlewać mleko, aby powstało gładkie purée.
- Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać od razu.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.
Uwagi
Maniok możesz zastąpić także batatem – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 300 g bulw manioku
- 1½ łyżki oleju kokosowego (35 g)
- ½ łyżeczki nasion kminu (można pominąć)
- 15 g curry
- 2 drobne posiekane ząbki czosnku (10 g)
- 1-2 łyżeczki masła klarowanego Ghee (16 g)
- Opcjonalnie: 3 łyżki świeżo startego miąższu kokosa (45 g)
- 300 ml mleka kokosowego
- Pieprz czarny (3 g)
- Sok z ¼ cytryny (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekane warzywa
Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…
WIĘCEJ >Wiosenna zapiekanka warzywna
Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….
WIĘCEJ >Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka
Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera dodajemy miód, sodę i zaczynamy…
WIĘCEJ >Miks wędlin z miksem sałat
Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem
WIĘCEJ >