Marchewkowa zupa krem
Marchewkowa zupa krem
Przygotowanie
- Marchewkę, pietruszkę i batata obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem
- Dusimy przez kilka minut i zalewamy bulionem
- Gotujemy do miękkości i miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy
- Dodajemy mleko kokosowe i przyprawy
- Mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty
- Na koniec ściągamy z kuchenki, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Marchew (świeża) (310 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Batat (115 g)
- Śmietanka kokosowa (105 g)
- Cytryna (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Imbir suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami
Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…
WIĘCEJ >Curry z kalafiorem i cieciorką
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem
Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko cynamon
WIĘCEJ >Pizzerki z bakłażana
Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…
WIĘCEJ >