Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem
Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem
Przygotowanie
- Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić)
- Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw
- Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
- Imbir obrać i posiekać
- Czosnek obrać
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę
- Zasmażamy 2-3 min (mieszamy, żeby się nie przypaliło)
- Dorzucamy czosnek i imbir
- Zasmażamy 2 min (co jakiś czas mieszamy)
- Zalewamy rosołem
- Dodajemy cynamon
- Gotujemy 30 min
- Miksujemy blenderem
- Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Dopasuj każdy składnik potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – poszukaj informacji w piktogramach, opisujących każdy przepis.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inspiracje na przyrządzenie podobnych zup.
Autor
Lista składników
- ¼ dyni Hokkaido (ok. 200 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (ok. 2 g)
- 1 cm świeżego imbiru (ok. 5 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu, oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado
Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką
Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać
WIĘCEJ >Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…
WIĘCEJ >Mini hot-dogi
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z mlekiem, solą oraz 1 całym jajkiem i jednym żółtkiem (białko wykorzystamy później). Każdą z parówek kroimy na 4 części. Robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka…
WIĘCEJ >