Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem
Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem
Przygotowanie
- Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić)
- Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw
- Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
- Imbir obrać i posiekać
- Czosnek obrać
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę
- Zasmażamy 2-3 min (mieszamy, żeby się nie przypaliło)
- Dorzucamy czosnek i imbir
- Zasmażamy 2 min (co jakiś czas mieszamy)
- Zalewamy rosołem
- Dodajemy cynamon
- Gotujemy 30 min
- Miksujemy blenderem
- Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Dopasuj każdy składnik potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – poszukaj informacji w piktogramach, opisujących każdy przepis.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inspiracje na przyrządzenie podobnych zup.
Autor
Lista składników
- ¼ dyni Hokkaido (ok. 200 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (ok. 2 g)
- 1 cm świeżego imbiru (ok. 5 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu, oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka wołowa
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą. Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym. Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy….
WIĘCEJ >Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową
Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać do blendera Dolać mleko kokosowe Miksować 15 sek.
WIĘCEJ >Koktajl z jabłkiem i jarmużem
Myjemy jarmuż oraz jabłko Odcinamy około 2 cm korzenia imbiru i obieramy go ze skórki Jabłka kroimy i wyjmujemy gniazda nasienne Wkładamy składniki do blendera Dolewamy do składników 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa
Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…
WIĘCEJ >