fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz14-4-3

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Przygotowanie

  • Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić)
  • Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw
  • Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę
  • Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
  • Imbir obrać i posiekać
  • Czosnek obrać
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę
  • Zasmażamy 2-3 min (mieszamy, żeby się nie przypaliło)
  • Dorzucamy czosnek i imbir
  • Zasmażamy 2 min (co jakiś czas mieszamy)
  • Zalewamy rosołem
  • Dodajemy cynamon
  • Gotujemy 30 min
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Dopasuj każdy składnik potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – poszukaj informacji w piktogramach, opisujących każdy przepis.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inspiracje na przyrządzenie podobnych zup.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ¼ dyni Hokkaido (ok. 200 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (ok. 2 g)
  • 1 cm świeżego imbiru (ok. 5 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu, oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty

Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…

WIĘCEJ >

Sałatka grecka

Pomidory i ogórka myjemy i kroimy w kostkę Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy Dodajemy oliwę, oregano i sól do smaku, mieszamy

WIĘCEJ >