Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem
Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem
Przygotowanie
- Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić)
- Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw
- Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
- Imbir obrać i posiekać
- Czosnek obrać
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę
- Zasmażamy 2-3 min (mieszamy, żeby się nie przypaliło)
- Dorzucamy czosnek i imbir
- Zasmażamy 2 min (co jakiś czas mieszamy)
- Zalewamy rosołem
- Dodajemy cynamon
- Gotujemy 30 min
- Miksujemy blenderem
- Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inspiracje na przyrządzenie podobnych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Dynia Hokkaido (świeża) (200 g)
- Marchew (45 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Cynamon mielony (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kokosowa tapioka z papają
Tapiokę zalać mlekiem kokosowym wymieszanego z wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem na bardzo małym ogniu gotować jakieś 10-12 minut. Kulki tapioki muszą się zrobić zupełnie szkliste, przezroczyste. Jeszcze ciepłą przełożyć do miseczek, a na…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)
WIĘCEJ >Rosół z jajecznymi lanymi kluskami
Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej) Rano przelewamy do…
WIĘCEJ >Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem
Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…
WIĘCEJ >