Zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew obieramy kroimy w plasterki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min
- Dorzucamy pokrojoną marchewkę
- Zasmażamy 2 min
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 30 min
- Miksujemy blenderem
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Po zagotowaniu dodajemy łyżkę posiekanej kolendry i mieszamy
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się pomysły na przyrządzenie podobnych zup.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
- 3 marchewki (180 g)
- 1 łyżka posiekanej kolendry (ok. 5 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem szparagowy (na wywarze kostnym)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Chlebek z cukinii bez jaj
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię. Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować Wyłożyć masą formę i piec ok….
WIĘCEJ >Purée z marchewki i pietruszki
Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na…
WIĘCEJ >Pasztet warzywny
Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego Pasztet pieczemy…
WIĘCEJ >