Miniquiche lorraine
Miniquiche lorraine
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem
- Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Jaja wybijamy do osobnej miski i lekko ubijamy, po czym dodajemy do nich śmietanę, cebulę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową) i całość dokładnie mieszamy
- Z ciasta wykrajamy kółka o średnicy ok. 8 cm, układamy je na dnie formy i lekko nakłuwamy widelcem
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
- Szynkę kroimy w kostkę
- Na kółka nakładamy ser i szynkę, po czym wlewamy masę jajeczną i wkładamy formę do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze powietrza i będzie złote, a jaja się zetną)
- Miniquiche posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 4-5 miniquiche.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia quiche.
Możesz dodać więcej, ulubionych dodatków np. cukinię.
Autor
Lista składników
- Ser żółty (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
- Cebula (105 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szybkie gofry
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Jajka mieszamy z wiórkami i masłem. Wiórków dodajemy tyle aby konsystencja ciasta nie była za gęsta ani za rzadka – trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego, ale też nie zbita. Pieczemy gofry…
WIĘCEJ >Colcannon z ziemniaków i kapusty
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kapustę szatkujemy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy kapustę z cebulami i smażymy…
WIĘCEJ >Carpaccio z łososia i z rzodkiewki
Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT
WIĘCEJ >Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…
WIĘCEJ >