fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Miniquiche lorraine

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8f46f71c-27e5-43f1-8ee1-c492ab7c6b18
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Miniquiche lorraine

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem
  • Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Jaja wybijamy do osobnej miski i lekko ubijamy, po czym dodajemy do nich śmietanę, cebulę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową) i całość dokładnie mieszamy
  • Z ciasta wykrajamy kółka o średnicy ok. 8 cm, układamy je na dnie formy i lekko nakłuwamy widelcem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Szynkę kroimy w kostkę
  • Na kółka nakładamy ser i szynkę, po czym wlewamy masę jajeczną i wkładamy formę do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze powietrza i będzie złote, a jaja się zetną)
  • Miniquiche posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 4-5 miniquiche.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia quiche.

Możesz dodać więcej, ulubionych dodatków np. cukinię.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ser żółty (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Mikser, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szybkie gofry

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Jajka mieszamy z wiórkami i masłem. Wiórków dodajemy tyle aby konsystencja ciasta nie była za gęsta ani za rzadka – trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego, ale też nie zbita. Pieczemy gofry…

WIĘCEJ >

Colcannon z ziemniaków i kapusty

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kapustę szatkujemy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy kapustę z cebulami i smażymy…

WIĘCEJ >

Carpaccio z łososia i z rzodkiewki

Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >