Kolorowy quiche z cebulą
Kolorowy quiche z cebulą
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty, karbując brzegi
- Następnie wkładamy formę do lodówki na ok. 10 minut
- Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia
- Na wierzch nasypujemy surowy ryż i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
- Po tym czasie usuwamy papier z ryżem, temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C i pieczemy spód jeszcze przez ok. 5 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 6-8 minut
- Następnie oprószamy cebulę cukrem, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Cebulę wykładamy na spód ciasta, dodajemy paprykę i posypujemy serem
- Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko i lekko roztrzepujemy, a następnie polewamy mieszanką ciasto
- Ciasto posypujemy przyprawami (pieprzem) i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia quiche.
Autor
Lista składników
- Ciasto francuskie (500 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Cebula (210 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Ser żółty (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka parmeńska z rukolą i pomidorami suszonymi
Pomidory kroimy w paski Awokado obieramy i kroimy w plastry Wszystkie warzywa i szynkę układamy na talerzu, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a obok kładziemy kromki chleba
WIĘCEJ >Komosa ryżowa z bakaliami
Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jagody Goji oraz żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut, a następnie odsączamy Rozgrzewamy patelnię Wsypujemy pestki dyni oraz orzechy i prażymy przez ok….
WIĘCEJ >Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym
Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…
WIĘCEJ >