fbpx
logo
Szukaj
open close

Quiche z szynką i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c90bed00c-165b-4c76-a491-e7895861a382
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Quiche z szynką i serem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z jednego arkusza ciasta wycinamy kawałek na kształt formy do pieczenia (najlepiej jeśli będzie to okrągła forma o średnicy 24 cm) i wykładamy nim formę
  • Drugi arkusz ciasta kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm i wykładamy nimi brzegi formy, sklejając ze spodem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy na jasnozłoty kolor, a następnie odkładamy do ostygnięcia)
  • Jaja wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z jajami
  • Cebulę z zieleniną drobno siekamy i dodajemy do miski z jajami
  • Do miski z jajami dodajemy szynkę, śmietanę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Następnie nakładamy farsz na podpieczony spód ciasta i wsadzamy do piekarnika na ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (204 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka dyniowa ze schabem

Pomidor kroimy w cząstki Ogórka kroimy w półksiężyce Dynię kładziemy na talerzu Obok układamy pomidora, ogórka i liście sałaty Na wierzchu kładziemy plastry wędliny Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Kala-mniaki

Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…

WIĘCEJ >

Kremowe curry z kurczakiem

W rondlu zagotowujemy wodę Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na…

WIĘCEJ >

Kapusta duszona ze słoniną

Słoninę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku) W garnku rozpuszczamy smalec Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy kapustę i słoninę Dorzucamy liście laurowe i ziele…

WIĘCEJ >