Quiche z szynką i serem
Quiche z szynką i serem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Z jednego arkusza ciasta wycinamy kawałek na kształt formy do pieczenia (najlepiej jeśli będzie to okrągła forma o średnicy 24 cm) i wykładamy nim formę
- Drugi arkusz ciasta kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm i wykładamy nimi brzegi formy, sklejając ze spodem
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy na jasnozłoty kolor, a następnie odkładamy do ostygnięcia)
- Jaja wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z jajami
- Cebulę z zieleniną drobno siekamy i dodajemy do miski z jajami
- Do miski z jajami dodajemy szynkę, śmietanę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Następnie nakładamy farsz na podpieczony spód ciasta i wsadzamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (204 g)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
- Ser żółty (150 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka dyniowa ze schabem
Pomidor kroimy w cząstki Ogórka kroimy w półksiężyce Dynię kładziemy na talerzu Obok układamy pomidora, ogórka i liście sałaty Na wierzchu kładziemy plastry wędliny Polewamy sosem
WIĘCEJ >Kala-mniaki
Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…
WIĘCEJ >Kremowe curry z kurczakiem
W rondlu zagotowujemy wodę Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na…
WIĘCEJ >Kapusta duszona ze słoniną
Słoninę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku) W garnku rozpuszczamy smalec Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy kapustę i słoninę Dorzucamy liście laurowe i ziele…
WIĘCEJ >