fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Quiche z szynką i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c90bed00c-165b-4c76-a491-e7895861a382
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Quiche z szynką i serem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z jednego arkusza ciasta wycinamy kawałek na kształt formy do pieczenia (najlepiej jeśli będzie to okrągła forma o średnicy 24 cm) i wykładamy nim formę
  • Drugi arkusz ciasta kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm i wykładamy nimi brzegi formy, sklejając ze spodem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy na jasnozłoty kolor, a następnie odkładamy do ostygnięcia)
  • Jaja wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z jajami
  • Cebulę z zieleniną drobno siekamy i dodajemy do miski z jajami
  • Do miski z jajami dodajemy szynkę, śmietanę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Następnie nakładamy farsz na podpieczony spód ciasta i wsadzamy do piekarnika na ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (204 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dziecięcy pancake – miś z owocami

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Następnie smażymy małe kółka i…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…

WIĘCEJ >

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…

WIĘCEJ >