Muffinki jajeczne z warzywami
Muffinki jajeczne z warzywami
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
- Smarujemy formy do muffinek masłem ghee.
- Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy.
- Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty.
- Do papryki dodajemy szpinak i smażymy razem jeszcze przez 2 minuty.
- Do miski wrzucamy jajka i białka, następnie ubijamy.
- Do ubitych jaj dodajemy podsmażone warzywa i pokrojonego pomidora.
- Masę doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
- Do foremek na muffinki przelewamy masę jajeczną, do 3/4 wysokości.
- Muffinki pieczemy 18–20 minut do momentu ścięcia jajek.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Powyżej znajdziesz inny pomysł na przygotowanie muffinek jajecznych.
Autor
Lista składników
- 1 papryka zielona (140 g)
- 2 garście świeżego szpinaku (60 g)
- 5 jaj kurzych roz. M (ok. 255 g)
- 5 białek jaja kurzego (175 g)
- 1 pomidor (170 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżeczki masła klarowanego Ghee (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…
WIĘCEJ >Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone (zmielony drób) wkładamy do miski i dodajemy zawartość…
WIĘCEJ >Szynka wędzona z kiszonkami
Nakładamy na talerz kapustę Ogórki kroimy w paski i kładziemy obok kapusty Szynkę kładziemy obok warzyw Dekorujemy pomidorkami i liśćmi cykorii
WIĘCEJ >Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru
Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…
WIĘCEJ >