Mus jagodowy z czerwonym winem
Mus jagodowy z czerwonym winem
Przygotowanie
- Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy
- Jagody wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Następnie mus jagodowy przecieramy przez sitko do miski
- Do rondla wlewamy wino, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
- Zawartość rondla doprowadzamy do wrzenia i ściągamy rondel z kuchenki
- Następnie rondel przechylamy, do wina przykładamy zapaloną zapałkę i podpalamy, aby odparowało
- Żelatynę odsączamy, dodajemy do rondla i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
- Dodajemy przecier z jagód i całość dokładnie mieszamy
- Foremki zwilżamy wodą, przelewamy do nich masę i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jagodami.
Autor
Lista składników
- Jagoda leśna (500 g)
- Wino czerwone wytrawne (300 ml)
- Cukier trzcinowy (80 g)
- Żelatyna w proszku (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.