Omlet kokosowy z owocami
Omlet kokosowy z owocami
Przygotowanie
Owoce:
- Winogrono, jeśli jest duże kroimy na połówki, ostrzem nożyka możemy usunąć pestki
- Banana obieramy i kroimy w plastry
- Truskawki kroimy na połówki lub jeśli są duże na cztery części
- Gruszkę kroimy w kostkę
Omlet:
- Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
- Posolić
- Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
- Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
- Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
- Omlet zsuwamy na talerz
- Nakładamy pokrojone owoce i maliny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Owoce
- Malina (świeża) (70 g)
- Winogrono białe (70 g)
- Gruszka (65 g)
- Banan (świeży) (60 g)
- Truskawka (świeża) (50 g)
Omlet kokosowy
- Jajo kurze rozm. M (204 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym
Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…
WIĘCEJ >Jajecznica na maśle
Na patelni rozpuszczamy masło. Wybijamy jajka. Mieszamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia.
WIĘCEJ >Sałatka z mozzarellą
Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…
WIĘCEJ >Czernina, czarna polewka
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozpuszczamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min Zalewamy rosołem Wątróbkę i serca kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Śliwki i morele kroimy…
WIĘCEJ >