Orzeźwiająca lemoniada
Orzeźwiająca lemoniada
Przygotowanie
- Cytryny obieramy obieraczką do warzyw (tak, aby ze skórką zdjąć jak najmniej białego włókna)
- Skórki przenosimy do rondla, dolewamy wodę i zagotowujemy pod przykryciem, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy cukier i miód, dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się i ściągamy rondel z kuchenki
- Dodajemy zieleninę, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do naciągnięcia
- Następnie wyciągamy zieleninę z rondla i wyrzucamy
- Lemoniadę odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia, a następnie przelewamy przez sito, po czym wkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziła
- Gotową lemoniadę nalewamy do szklanek i podajemy (możemy udekorować ją plasterkami cytryny i zieleniną)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lemoniady.
Autor
Lista składników
- Woda (900 ml)
- Cytryna (240 g)
- Miód lipowy (72 g)
- Cukier trzcinowy (70 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.