fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lemoniada bazyliowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb42eddee-7a6b-45bd-9515-84bb72dbf02f-1

Lemoniada bazyliowa

Przygotowanie

  • Jedną szklankę wody podgrzewamy i w niej rozpuszczamy cukier.
  • Taki syrop odstawiamy, żeby się ostudził.
  • Następnie blendujemy wszystkie składniki i przecedzamy przez sitko aby pozbyć się resztek listków.
  • Lemoniadę podajemy schłodzoną.

Rady dietetyka

Pamiętajmy, że najlepszym napojem nawadniającym jest woda mineralna, a po słodkie napoje sięgajmy jak najrzadziej.

Uwagi

Zamiast cukru możemy użyć nieco większej ilości ksylitolu (ewentualne 2 razy mniejszej ilości stewii w kryształkach).

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 15 minut
Składniki: 4
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ¾ szklanki soku z cytryn (150 ml)
  • ½ szklanki cukru trzcinowego (75 g)
  • 4 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej (1 l)
  • 1 garść liści bazylii (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl jagodowy

Myjemy szpinak Imbir myjemy i obieramy Do blendera wkładamy mrożone jagody, szpinak i imbir Do składników wlewamy 2 szklanki wody Wszystko blendujemy

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowy

Płuczemy sałatę, brzoskwinie i maliny Brzoskwinie kroimy na pół i wyciągamy pestki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Smoothie zielone z żółtkami

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >