logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz20-3-5

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Przygotowanie

Ozorki:

  • Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
  • Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków
  • Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej
  • Lekko solimy i gotujemy godzinę
  • Po tym czasie wyjmujemy ozory i zdejmujemy z nich skórę – łatwo idzie, wystarczy lekko nożem pociągnąć i samo schodzi
  • Obrane ozory wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy jeszcze 30 min
  • Wyjmujemy, kroimy w plastry i wkładamy do sosu

Puree z batatów

  • W czasie, gdy obrane ozory się dogotowują, obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w małym garnuszku 1 łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy ugotowane bataty
  • Miksujemy blenderem przez min
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Sos grzybowy

  • 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Grzyby pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę przez 3 min
  • Dodajemy grzyby, podsmażamy 5 min
  • Wlewamy szklankę rosołu ozorkowego (czyli tą wodę, w której się gotują)
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków (choć ciężko z tego zrobić smaczny sos). Na protokole autoimmunologicznym nie należy używać pieprzu.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 ozorki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 100 g podgrzybka (mrożone, lub świeże)
  • 100 g borowików (mrożone, lub świeże)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 2-3 bataty
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło (…)

WIĘCEJ >

Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą

Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne (…)

WIĘCEJ >

Fritatta szpinakowa

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl