fbpx
logo
Szukaj
open close

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz20-3-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Przygotowanie

Ozorki:

  • Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
  • Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków
  • Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej
  • Lekko solimy i gotujemy godzinę
  • Po tym czasie wyjmujemy ozory i zdejmujemy z nich skórę – łatwo idzie, wystarczy lekko nożem pociągnąć i samo schodzi
  • Obrane ozory wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy jeszcze 30 min
  • Wyjmujemy, kroimy w plastry i wkładamy do sosu

Puree z batatów

  • W czasie, gdy obrane ozory się dogotowują, obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w małym garnuszku 1 łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy ugotowane bataty
  • Miksujemy blenderem przez min
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Sos grzybowy

  • 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Grzyby pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę przez 3 min
  • Dodajemy grzyby, podsmażamy 5 min
  • Wlewamy szklankę rosołu ozorkowego (czyli tą wodę, w której się gotują)
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Ozorki

  • Woda (300 ml)
  • Wieprzowina ozór (200 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Seler naciowy (25 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée z batatów

  • Batat (230 g)
  • Cebula biała (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos grzybowy

  • Podgrzybek (świeży) (65 g)
  • Borowik (świeży) (55 g)
  • Cebula biała (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >