fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz20-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Przygotowanie

Ozorki:

  • Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
  • Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków
  • Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej
  • Lekko solimy i gotujemy godzinę
  • Po tym czasie wyjmujemy ozory i zdejmujemy z nich skórę – łatwo idzie, wystarczy lekko nożem pociągnąć i samo schodzi
  • Obrane ozory wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy jeszcze 30 min
  • Wyjmujemy, kroimy w plastry i wkładamy do sosu

Puree z batatów

  • W czasie, gdy obrane ozory się dogotowują, obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w małym garnuszku 1 łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy ugotowane bataty
  • Miksujemy blenderem przez min
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Sos grzybowy

  • 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Grzyby pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę przez 3 min
  • Dodajemy grzyby, podsmażamy 5 min
  • Wlewamy szklankę rosołu ozorkowego (czyli tą wodę, w której się gotują)
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu.

Porcja to około 200 g, a zatem przepis może się okazać porcją dla 1 osoby. Wszystko zależy od ilości dodanych warzyw.

Uwagi

Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków (choć ciężko z tego zrobić smaczny sos).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 ozór wieprzowy (ok. 200 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
  • 50 g podgrzybka (mrożone lub świeże)
  • 50 g borowików (mrożone lub świeże)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • 1 batat (230 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ananasa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu Pierś z kurczaka i ananasa kroimy w dużą kostkę Pieczarki kroimy w pół W rondelku rozpuszczamy miód i zdejmujemy z ognia…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z mango i żółtek

Mango obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosowa Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min Wkładamy masę mięsną do szynkowar Zakręcamy, zakładamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >