Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów
Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów
Przygotowanie
Ozorki:
- Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
- Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków
- Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej
- Lekko solimy i gotujemy godzinę
- Po tym czasie wyjmujemy ozory i zdejmujemy z nich skórę – łatwo idzie, wystarczy lekko nożem pociągnąć i samo schodzi
- Obrane ozory wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy jeszcze 30 min
- Wyjmujemy, kroimy w plastry i wkładamy do sosu
Puree z batatów
- W czasie, gdy obrane ozory się dogotowują, obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
- 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w małym garnuszku 1 łyżkę tłuszczu
- Smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy ugotowane bataty
- Miksujemy blenderem przez min
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Sos grzybowy
- 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Grzyby pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę przez 3 min
- Dodajemy grzyby, podsmażamy 5 min
- Wlewamy szklankę rosołu ozorkowego (czyli tą wodę, w której się gotują)
- Gotujemy 10 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu.
Porcja to około 200 g, a zatem przepis może się okazać porcją dla 1 osoby. Wszystko zależy od ilości dodanych warzyw.
Uwagi
Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków (choć ciężko z tego zrobić smaczny sos).
Autor
Lista składników
- 1 ozór wieprzowy (ok. 200 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
- 50 g podgrzybka (mrożone lub świeże)
- 50 g borowików (mrożone lub świeże)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- 1 batat (230 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ananasa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu Pierś z kurczaka i ananasa kroimy w dużą kostkę Pieczarki kroimy w pół W rondelku rozpuszczamy miód i zdejmujemy z ognia…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) z mango i żółtek
Mango obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosowa Miksujemy 15 sekund
WIĘCEJ >Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą
Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min Wkładamy masę mięsną do szynkowar Zakręcamy, zakładamy…
WIĘCEJ >Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…
WIĘCEJ >