Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym
Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym
Przygotowanie
Ozorek:
- Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
- Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
- Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
- Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru, w którym się gotował żeby nie wysychał
Sos bakaliowy:
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
- Podsmażamy 2 – 3 min
- Morele kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy rodzynki i orzechy
- Zalewamy winem, dusimy 2 min
- Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
- Gotujemy 10 min na małym ogniu
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia ozorków.
Autor
Lista składników
- 1 ozorek wieprzowy (200 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ⅓ pora (ok. 50 g)
- 1 garść rodzynek (30 g)
- 5 suszonych moreli (50 g)
- 1 garść orzechów włoskich (30 g)
- ½ cebuli (50 g)
- ¼ kieliszka czerwonego wina (ok. 40 ml)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa gulaszowa
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…
WIĘCEJ >Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >Muffinki jajeczne z warzywami
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…
WIĘCEJ >Chleb ziemniaczany
Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…
WIĘCEJ >