Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym
Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym
Przygotowanie
Ozorek:
- Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
- Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
- Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
- Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru, w którym się gotował żeby nie wysychał
Sos bakaliowy:
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
- Podsmażamy 2 – 3 min
- Morele kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy rodzynki i orzechy
- Zalewamy winem, dusimy 2 min
- Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
- Gotujemy 10 min na małym ogniu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ozorków.
Autor
Lista składników
Ozór
- Wieprzowina ozór (200 g)
- Por (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos bakaliowy
- Cebula (świeża) (50 g)
- Morela suszona (50 g)
- Wino czerwone wytrawne (40 ml)
- Orzech włoski (30 g)
- Rodzynki (30 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Miód lipowy (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków
Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…
WIĘCEJ >Burger z dziczyzny
Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy okrągłego burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera i smażymy przez ok. 9-12 minut z każdej strony (na małym ogniu)
WIĘCEJ >Dynia smażona z salcesonem i pomidorami
Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…
WIĘCEJ >Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >