fbpx
logo
Szukaj
open close

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2d3f2d9-2eb1-4414-93ef-223926c01581
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Przygotowanie

Ozorek:

  • Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
  • Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
  • Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
  • Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru, w którym się gotował żeby nie wysychał

Sos bakaliowy:

  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
  • Podsmażamy 2 – 3 min
  • Morele kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy rodzynki i orzechy
  • Zalewamy winem, dusimy 2 min
  • Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
  • Gotujemy 10 min na małym ogniu 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ozorków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Ozór

  • Wieprzowina ozór (200 g)
  • Por (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos bakaliowy

  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Morela suszona (50 g)
  • Wino czerwone wytrawne (40 ml)
  • Orzech włoski (30 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Miód lipowy (12 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…

WIĘCEJ >

Burger z dziczyzny

Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy okrągłego burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera i smażymy przez ok. 9-12 minut z każdej strony (na małym ogniu)

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >