fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2d3f2d9-2eb1-4414-93ef-223926c01581
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Przygotowanie

Ozorek:

  • Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
  • Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
  • Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
  • Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru, w którym się gotował żeby nie wysychał

Sos bakaliowy:

  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
  • Podsmażamy 2 – 3 min
  • Morele kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy rodzynki i orzechy
  • Zalewamy winem, dusimy 2 min
  • Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
  • Gotujemy 10 min na małym ogniu 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia ozorków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 ozorek wieprzowy (200 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • 1 garść rodzynek (30 g)
  • 5 suszonych moreli (50 g)
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ¼ kieliszka czerwonego wina (ok. 40 ml)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >

Muffinki jajeczne z warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >