fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2d3f2d9-2eb1-4414-93ef-223926c01581

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Przygotowanie

Ozorek:

  • Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
  • Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
  • Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
  • Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru, w którym się gotował żeby nie wysychał

Sos bakaliowy:

  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
  • Podsmażamy 2 – 3 min
  • Morele kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy rodzynki i orzechy
  • Zalewamy winem, dusimy 2 min
  • Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
  • Gotujemy 10 min na małym ogniu 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia ozorków.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 ozorek wieprzowy (200 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • 1 garść rodzynek (30 g)
  • 5 suszonych moreli (50 g)
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ¼ kieliszka czerwonego wina (ok. 40 ml)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….

WIĘCEJ >

Tatar wołowy

Mięso doprawiamy solą, dodajemy oliwę, mieszamy, kładziemy na talerzu. Ogórka kroimy w kostkę i układamy obok mięsa, tak samo kapary.

WIĘCEJ >

Krem jarzynowy z wędzonym łososiem

Jak już zrobicie rosół i przecedzicie go przez sito, to te kilka warzyw odłóżcie na bok Bierzemy czysty garnek Ugotowane warzywa wkładamy do garnka Zalewamy przecedzonym rosołem i zagotowujemy Blenderem miksujemy na gładki krem Jeśli…

WIĘCEJ >

Szakszuka

Świeże pomidory- sparzyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na małej patelni rozpuścić olej kokosowy podsmażyć chwilę czosnek, dodać pomidory, wymieszać z przyprawami i odparować nie mieszając (by zostały w kawałkach)….

WIĘCEJ >