Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami
Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami
Przygotowanie
Ozorek:
- Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
- Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
- Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
- Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru w którym się gotował żeby nie wysychał
Sos śliwkowy:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
- Podsmażamy 2-3 min
- Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
- Podsmażamy 2 min
- Zalewamy winem, dusimy 2 min
- Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
- Gotujemy 10 min na małym ogniu
Bataty:
- Obrać, przekroić wzdłuż na pół i polówki na cząstki
- Gotujemy w wrzącej, lekko osolonej wodzie 20 min
Rady dietetyka
Nie zaleca się spożywania pieprzu czarnego oraz wina, podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP). Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Powyżej znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem ozorka – koniecznie sprawdź te przepisy.
Autor
Lista składników
- 1 ozorek wieprzowy (200 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ⅕ pora (ok. 50 g)
- 1 batat (230 g)
- 5 suszonych śliwek (35 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 50 ml czerwonego wina
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Indyk curry z pieczoną marchewką
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…
WIĘCEJ >Nadziewane cukinie
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół Następnie dużą łyżką wydrążamy środek, ostrożnie tak, by jej nie przedziurawić Wyjęte kawałki dokładnie kroimy i dodajemy pokrojone lub zmielone mięso, kapustę, cebulę i przyprawy Wszystko mieszamy i…
WIĘCEJ >Jabłko pieczone z malinami i miodem
Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…
WIĘCEJ >Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…
WIĘCEJ >