Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami
Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami
Przygotowanie
Ozorek:
- Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
- Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
- Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
- Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru w którym się gotował żeby nie wysychał
Sos śliwkowy:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
- Podsmażamy 2-3 min
- Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
- Podsmażamy 2 min
- Zalewamy winem, dusimy 2 min
- Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
- Gotujemy 10 min na małym ogniu
Bataty:
- Obrać, przekroić wzdłuż na pół i polówki na cząstki
- Gotujemy w wrzącej, lekko osolonej wodzie 20 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie używamy pieprzu czarnego oraz wina czerwonego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ozorków.
Autor
Lista składników
Ozór
- Wieprzowina ozór (200 g)
- Por (50 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos śliwkowy
- Wino czerwone wytrawne (50 ml)
- Cebula (50 g)
- Śliwka suszona (35 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Czosnek (5 g)
Bataty
- Batat (230 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich
Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…
WIĘCEJ >Mięso mielone – przepis podstawowy
Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) z mango i żółtek
Mango obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosowa Miksujemy 15 sekund
WIĘCEJ >Ratatouille
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…
WIĘCEJ >