fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c95839c86-7b28-4d00-b8e2-45811ce7ef97
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Przygotowanie

Ozorek:

  • Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
  • Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
  • Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
  • Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru w którym się gotował żeby nie wysychał

Sos śliwkowy:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
  • Podsmażamy 2 min
  • Zalewamy winem, dusimy 2 min
  • Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
  • Gotujemy 10 min na małym ogniu

Bataty:

  • Obrać, przekroić wzdłuż na pół i polówki na cząstki
  • Gotujemy w wrzącej, lekko osolonej wodzie 20 min

Rady dietetyka

Nie zaleca się spożywania pieprzu czarnego oraz wina, podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP). Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Powyżej znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem ozorka – koniecznie sprawdź te przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 ozorek wieprzowy (200 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ⅕ pora (ok. 50 g)
  • 1 batat (230 g)
  • 5 suszonych śliwek (35 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…

WIĘCEJ >

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…

WIĘCEJ >