Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami
Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami
Przygotowanie
Ozorek:
- Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
- Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
- Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
- Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru w którym się gotował żeby nie wysychał
Sos śliwkowy:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
- Podsmażamy 2-3 min
- Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
- Podsmażamy 2 min
- Zalewamy winem, dusimy 2 min
- Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
- Gotujemy 10 min na małym ogniu
Bataty:
- Obrać, przekroić wzdłuż na pół i polówki na cząstki
- Gotujemy w wrzącej, lekko osolonej wodzie 20 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie używamy pieprzu czarnego oraz wina czerwonego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ozorków.
Autor
Lista składników
Ozór
- Wieprzowina ozór (200 g)
- Por (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos śliwkowy
- Wino czerwone wytrawne (50 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Śliwka suszona (35 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
Bataty
- Batat (230 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl (shake) z mango i żółtek
Mango obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosowa Miksujemy 15 sekund
WIĘCEJ >Dżem z dyni z masłem kokosowym
Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon gotujemy na małym ogniu przez 30 min…
WIĘCEJ >Koktajl owocowy
Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >Leczo z patisona
Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >