Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami
Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami
Przygotowanie
Ozorek:
- Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
- Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
- Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
- Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru w którym się gotował żeby nie wysychał
Sos śliwkowy:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
- Podsmażamy 2-3 min
- Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
- Podsmażamy 2 min
- Zalewamy winem, dusimy 2 min
- Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
- Gotujemy 10 min na małym ogniu
Bataty:
- Obrać, przekroić wzdłuż na pół i polówki na cząstki
- Gotujemy w wrzącej, lekko osolonej wodzie 20 min
Rady dietetyka
Nie zaleca się spożywania pieprzu czarnego oraz wina, podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP). Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Powyżej znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem ozorka – koniecznie sprawdź te przepisy.
Autor
Lista składników
- 1 ozorek wieprzowy (200 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ⅕ pora (ok. 50 g)
- 1 batat (230 g)
- 5 suszonych śliwek (35 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 50 ml czerwonego wina
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…
WIĘCEJ >Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…
WIĘCEJ >Placek kasztanowy
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…
WIĘCEJ >Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym
Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…
WIĘCEJ >