fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c95839c86-7b28-4d00-b8e2-45811ce7ef97

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Przygotowanie

Ozorek:

  • Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
  • Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
  • Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
  • Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru w którym się gotował żeby nie wysychał

Sos śliwkowy:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
  • Podsmażamy 2 min
  • Zalewamy winem, dusimy 2 min
  • Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
  • Gotujemy 10 min na małym ogniu

Bataty:

  • Obrać, przekroić wzdłuż na pół i polówki na cząstki
  • Gotujemy w wrzącej, lekko osolonej wodzie 20 min

Rady dietetyka

Nie zaleca się spożywania pieprzu czarnego oraz wina, podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP). Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Powyżej znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem ozorka – koniecznie sprawdź te przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 ozorek wieprzowy (200 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ⅕ pora (ok. 50 g)
  • 1 batat (230 g)
  • 5 suszonych śliwek (35 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie (…)

WIĘCEJ >

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą Odcedzić ryż (…)

WIĘCEJ >

Gulasz z dyni

Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i (…)

WIĘCEJ >

Muffinki jajeczne z warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl