fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c95839c86-7b28-4d00-b8e2-45811ce7ef97
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Przygotowanie

Ozorek:

  • Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody
  • Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 60 min
  • Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do miski z zimną wodą i zdejmujemy skórę
  • Obrany ozorek kroimy w plastry i wkładamy do wywaru w którym się gotował żeby nie wysychał

Sos śliwkowy:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w rondelku masło i wrzucamy cebulę
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do cebuli
  • Podsmażamy 2 min
  • Zalewamy winem, dusimy 2 min
  • Dodajemy ½ szklanki wywaru z ozorka i kawałki ozorka
  • Gotujemy 10 min na małym ogniu

Bataty:

  • Obrać, przekroić wzdłuż na pół i polówki na cząstki
  • Gotujemy w wrzącej, lekko osolonej wodzie 20 min

Rady dietetyka

Nie zaleca się spożywania pieprzu czarnego oraz wina, podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP). Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Powyżej znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem ozorka – koniecznie sprawdź te przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 ozorek wieprzowy (200 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ⅕ pora (ok. 50 g)
  • 1 batat (230 g)
  • 5 suszonych śliwek (35 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…

WIĘCEJ >

Nadziewane cukinie

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół Następnie dużą łyżką wydrążamy środek, ostrożnie tak, by jej nie przedziurawić Wyjęte kawałki dokładnie kroimy i dodajemy pokrojone lub zmielone mięso, kapustę, cebulę i przyprawy Wszystko mieszamy i…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…

WIĘCEJ >