Paprykarz wegański
Paprykarz wegański
Przygotowanie
- Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie
- Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
- Dodajemy paprykę, zasmażamy 3-4 min
- Dodajemy starte warzywa, zasmażamy 2-3 min (mieszamy co chwilę )
- Dodajemy pomidory z puszki
- Lekko solimy, pieprzymy
- Wlewamy ½ szklanki zimnej wody z kranu
- Dusimy 20 min na małym ogniu
- Dodajemy ryż i dusimy jeszcze z 3-4 min mieszając co jakiś czas
Rady dietetyka
Przeanalizuj dodatek każdego składnika pod kątem obecnej diety oraz towarzyszących nietolerancji.
Uwagi
Paprykarz możesz podać z kromką pieczywa gryczanego na zakwasie (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 150 g dzikiego ryżu
- 1 papryka czerwona (230 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 marchew (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
- 1 mała puszka pomidorów bez skórki (400 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarnego (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Puree selerowo – gruszkowe
Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera Gotujemy pod przykryciem około 30 min…
WIĘCEJ >Shake kiwi
Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund
WIĘCEJ >Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…
WIĘCEJ >