Paprykarz wegański
Paprykarz wegański
Przygotowanie
- Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie
- Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
- Dodajemy paprykę, zasmażamy 3-4 min
- Dodajemy starte warzywa, zasmażamy 2-3 min (mieszamy co chwilę )
- Dodajemy pomidory z puszki
- Lekko solimy, pieprzymy
- Wlewamy ½ szklanki zimnej wody z kranu
- Dusimy 20 min na małym ogniu
- Dodajemy ryż i dusimy jeszcze z 3-4 min mieszając co jakiś czas
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia paprykarza.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Ryż dziki (Zizania) (150 g)
- Cebula (105 g)
- Woda (100 ml)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (60 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Marchew (45 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kulki wołowe
Dwie 2 pieczarki pozbawiamy ogonków Drobno siekamy ogonki, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku Formujemy masę przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy jednocześnie kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy na talerzu Przekładamy…
WIĘCEJ >Smoothie ze świeżym szpinakiem
Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…
WIĘCEJ >Śledzie w pomidorach
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…
WIĘCEJ >Gołąbki warzywne – wegańskie
Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…
WIĘCEJ >