fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paprykarz wegański

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c13e8e3-a19b-45f5-87d9-520a3bd987a3

Paprykarz wegański

Przygotowanie

  • Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie
  • Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 3-4 min
  • Dodajemy starte warzywa, zasmażamy 2-3 min (mieszamy co chwilę )
  • Dodajemy pomidory z puszki
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody z kranu
  • Dusimy 20 min na małym ogniu
  • Dodajemy ryż i dusimy jeszcze z 3-4 min mieszając co jakiś czas 

Rady dietetyka

Przeanalizuj dodatek każdego składnika pod kątem obecnej diety oraz towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

Paprykarz możesz podać z kromką pieczywa gryczanego na zakwasie (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g dzikiego ryżu
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
  • 1 mała puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarnego (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Sitko, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany łosoś z makaronem z marchwi

Nastawiamy grilla Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą. Kładziemy łososia na grill (skórą do góry) Grillujemy około 6 minut i obracamy na drugą stronę. Grillujemy jeszcze około 5 minut W tym czasie…

WIĘCEJ >

Indyk z grzybami

Grzyby kroimy na małe kawałki, a indyka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone borowiki i mięso. Podlewamy mlekiem kokosowym i dusimy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.  Doprawiamy solą i pieprzem….

WIĘCEJ >

Zupa z owoców morza

W garnku rozgrzewamy masło i kładziemy owoce morza Po upływie 1 minuty dodajemy przyprawy Wszystko mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty Dolewamy do garnka ok. pół litra wody i gotujemy Marchewkę kroimy w paski (możemy…

WIĘCEJ >

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

wstawić garnek z wodą na gaz   topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę  cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…

WIĘCEJ >