fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paprykarz wegański

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c13e8e3-a19b-45f5-87d9-520a3bd987a3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Paprykarz wegański

Przygotowanie

  • Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie
  • Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 3-4 min
  • Dodajemy starte warzywa, zasmażamy 2-3 min (mieszamy co chwilę )
  • Dodajemy pomidory z puszki
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody z kranu
  • Dusimy 20 min na małym ogniu
  • Dodajemy ryż i dusimy jeszcze z 3-4 min mieszając co jakiś czas 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia paprykarza.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ryż dziki (Zizania) (150 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Woda (100 ml)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta brokułowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Gulasz

Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z rozgrzanym smalcem, podlewamy wodą lub bulionem. Warzywa kroimy i wszystko dusimy we własnym sosie do miękkości.

WIĘCEJ >

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >