Paprykarz szczeciński z chlebem
Paprykarz szczeciński z chlebem
Przygotowanie
- Makrelę obieramy ze skóry i z ości
- Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
- Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody)
- Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy tluszcz na dużej patelni
- Wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę
- Zasmażamy 5 min na średnim przez 3 min
- Dodajemy przecier/koncentrat, mieszamy i zasmażamy 5 min
- Co chwilę mieszamy żeby się nie przypaliło
- Ryż wrzucamy do miski
- Dodajemy zawartość patelni
- Dodajemy rybę
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy ostrą paprykę
- Dodajemy 2 łyżki luźnego smalcu (można lekko podgrzać)
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
- Zjadamy z chlebem
Rady dietetyka
Jeśli masz czas – upiecz własny chleb (to nie zajmie dużo czasu) – skorzystaj z przepisów powiązanych. Najlepszy będzie chleb na zakwasie. Jeśli kupisz chleb w piekarni szukaj 100% żyta na zakwasie (gryczany może być trudno dostępny).
Uwagi
1 porcja to 2 kromki pieczywa.
Autor
Lista składników
- 100 g ryżu basmati
- 1 makrela wędzona (125 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 czerwona papryka (230 g)
- 2 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (50 g)
- 4 łyżki smalcu gęsiego (60 g)
- 2 łyżeczki ostrej papryki (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy pestkami dyni
WIĘCEJ >Paluchy kokosowe
Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na kilka minut Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formujemy podłużne „bułki” lub „paluchy”, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut lub…
WIĘCEJ >Tarta szparagowa z sarną
Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…
WIĘCEJ >Sałatka z kozim serem
Ser kozi mieszamy z mlekiem kokosowym, octem i przyprawami Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a sałatę targamy na mniejsze kawałki Warzywa układamy w misce Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni
WIĘCEJ >