Paprykarz szczeciński z chlebem
Paprykarz szczeciński z chlebem
Przygotowanie
- Makrelę obieramy ze skóry i z ości
- Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
- Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody)
- Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy tluszcz na dużej patelni
- Wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę
- Zasmażamy 5 min na średnim przez 3 min
- Dodajemy przecier/koncentrat, mieszamy i zasmażamy 5 min
- Co chwilę mieszamy żeby się nie przypaliło
- Ryż wrzucamy do miski
- Dodajemy zawartość patelni
- Dodajemy rybę
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy ostrą paprykę
- Dodajemy 2 łyżki luźnego smalcu (można lekko podgrzać)
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
- Zjadamy z chlebem
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepisy na chleby, które mogą posłużyć jako dodatek do paprykarza.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (230 g)
- Makrela wędzona (125 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Smalec z gęsi (48 g)
- Przecier pomidorowy (45 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Papryka ostra mielona (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym
1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Indyjskie curry
Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…
WIĘCEJ >