logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paprykarz szczeciński z chlebem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c20092cc9-0df2-4aab-8813-8cf741107fbe

Paprykarz szczeciński z chlebem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c20092cc9-0df2-4aab-8813-8cf741107fbe

Przygotowanie

  • Makrelę obieramy ze skóry i z ości
  • Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
  • Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody)
  • Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy tluszcz na dużej patelni
  • Wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę
  • Zasmażamy 5 min na średnim przez 3 min
  • Dodajemy przecier/koncentrat, mieszamy i zasmażamy 5 min
  • Co chwilę mieszamy żeby się nie przypaliło
  • Ryż wrzucamy do miski
  • Dodajemy zawartość patelni
  • Dodajemy rybę
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy ostrą paprykę
  • Dodajemy 2 łyżki luźnego smalcu (można lekko podgrzać)
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
  • Zjadamy z chlebem

Rady dietetyka

Jeśli masz czas – upiecz własny chleb (to nie zajmie dużo czasu), skorzystaj z przepisów powiązanych. Najlepszy będzie chleb na zakwasie. Jeśli kupisz chleb w piekarni szukaj 100% żyta na zakwasie (gryczany może być ciężko kupić).

Uwagi

Na jedną porcję trzeba policzyć około 2 kromki chleba

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g ryżu basmati
  • 1 makrela wędzona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki (jak ktoś lubi)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia - duża, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go (…)

WIĘCEJ >

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane (…)

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka (…)

WIĘCEJ >

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl