fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paprykarz szczeciński z chlebem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c20092cc9-0df2-4aab-8813-8cf741107fbe-1

Paprykarz szczeciński z chlebem

Przygotowanie

  • Makrelę obieramy ze skóry i z ości
  • Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
  • Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody)
  • Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy tluszcz na dużej patelni
  • Wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę
  • Zasmażamy 5 min na średnim przez 3 min
  • Dodajemy przecier/koncentrat, mieszamy i zasmażamy 5 min
  • Co chwilę mieszamy żeby się nie przypaliło
  • Ryż wrzucamy do miski
  • Dodajemy zawartość patelni
  • Dodajemy rybę
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy ostrą paprykę
  • Dodajemy 2 łyżki luźnego smalcu (można lekko podgrzać)
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
  • Zjadamy z chlebem

Rady dietetyka

Jeśli masz czas – upiecz własny chleb (to nie zajmie dużo czasu) – skorzystaj z przepisów powiązanych. Najlepszy będzie chleb na zakwasie. Jeśli kupisz chleb w piekarni szukaj 100% żyta na zakwasie (gryczany może być trudno dostępny).

Uwagi

1 porcja to 2 kromki pieczywa.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g ryżu basmati
  • 1 makrela wędzona (125 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 czerwona papryka (230 g)
  • 2 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 4 łyżki smalcu gęsiego (60 g)
  • 2 łyżeczki ostrej papryki (4 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia - duża, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…

WIĘCEJ >

Kopytka żytnie z makiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…

WIĘCEJ >

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu) Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię Smażymy…

WIĘCEJ >

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >