fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paprykarz szczeciński z chlebem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c20092cc9-0df2-4aab-8813-8cf741107fbe-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Paprykarz szczeciński z chlebem

Przygotowanie

  • Makrelę obieramy ze skóry i z ości
  • Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
  • Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody)
  • Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy tluszcz na dużej patelni
  • Wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę
  • Zasmażamy 5 min na średnim przez 3 min
  • Dodajemy przecier/koncentrat, mieszamy i zasmażamy 5 min
  • Co chwilę mieszamy żeby się nie przypaliło
  • Ryż wrzucamy do miski
  • Dodajemy zawartość patelni
  • Dodajemy rybę
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy ostrą paprykę
  • Dodajemy 2 łyżki luźnego smalcu (można lekko podgrzać)
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
  • Zjadamy z chlebem

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepisy na chleby, które mogą posłużyć jako dodatek do paprykarza.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Makrela wędzona (125 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Smalec z gęsi (48 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Papryka ostra mielona (4 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Twarożek z miodem

Ser wkładamy do miski i polewamy miodem

WIĘCEJ >

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Indyjskie curry

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >