Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym
Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym
Przygotowanie
- Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie
- Pozostawiamy je na 30 minut
- Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody
- Ugotowane marchewki wyciągamy z wody
- Owoce odsączamy
- Łączymy marchewki z suszonymi owocami
- Migdały drobno siekamy
- Dodajemy posiekane migdały oraz resztę składników
- Miksujemy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pasty, które warto wypróbować.
Autor
Lista składników
- 3 marchewki (135 g)
- 4 suszone daktyle (20 g)
- 3 figi suszone niesiarkowane (42 g)
- 1 łyżka masła migdałowego (10 g)
- 3 migdały (5 g)
- ¼ łyżeczki imbiru suszonego (1 g)
- ¼ łyżeczki kardamonu (1 g)
- ¼ łyżeczki cynamonu w proszku (1 g)
- ¼ łyżeczki goździków mielony (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 4 kromki chleba gryczanego (100 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik truskawkowy
Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)
WIĘCEJ >Chłodnik czereśniowy
Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści Rozrobioną skrobie wlewamy…
WIĘCEJ >Sałatka marokańska z batatów
Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…
WIĘCEJ >