Paszteciki z wieprzowiną
Paszteciki z wieprzowiną
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu wyparowania wody)
- Następnie smażymy cebulę jeszcze przez ok. 2-3 minuty
- Wrzucamy mięso, mieszamy i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
- Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Na patelnię z mięsem dodajemy orzechy i sok z cytryny, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy na patelnię i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę wykładamy papierem do pieczenia
- Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 12 cm
- Jajo wybijamy na talerz, dolewamy wodę i lekko roztrzepujemy
- Na środek każdego kółka kładziemy łyżkę nadzienia, brzegi smarujemy jajem, zawijamy ciasto w kształt księżyca i ściskamy brzegi, aby się skleiły
- Paszteciki pieczemy przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż nabiorą powietrza i się zezłocą)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztecików.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina mięso mielone (400 g)
- Ciasto francuskie (400 g)
- Woda (265 ml)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Orzechy piniowe (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Koper (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pizzerinka
Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…
WIĘCEJ >Świąteczny tort marchewkowy
Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Do rondla…
WIĘCEJ >Szaszłyki z indyka po chińsku
Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy (chili) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Co ok. 30 minut obracamy…
WIĘCEJ >Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami
Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…
WIĘCEJ >