Paszteciki z wieprzowiną
Paszteciki z wieprzowiną
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu wyparowania wody)
- Następnie smażymy cebulę jeszcze przez ok. 2-3 minuty
- Wrzucamy mięso, mieszamy i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
- Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Na patelnię z mięsem dodajemy orzechy i sok z cytryny, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy na patelnię i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę wykładamy papierem do pieczenia
- Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 12 cm
- Jajo wybijamy na talerz, dolewamy wodę i lekko roztrzepujemy
- Na środek każdego kółka kładziemy łyżkę nadzienia, brzegi smarujemy jajem, zawijamy ciasto w kształt księżyca i ściskamy brzegi, aby się skleiły
- Paszteciki pieczemy przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż nabiorą powietrza i się zezłocą)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztecików.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina mięso mielone (400 g)
- Ciasto francuskie (400 g)
- Woda (265 ml)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Orzechy piniowe (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Koper (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka ze śledziem wędzonym i brzoskwinią na spodzie koperkowym
Do miski wkładamy tłuszcz Koperek drobno siekamy, dodajemy do miski z tłuszczem i całość dokładnie ugniatamy Kanapkę smarujemy tłuszczem z koperkiem Brzoskwinię kroimy na ćwiartki (pestkę usuwamy) Na kanapkę nakładamy brzoskwinię oraz śledzia i posypujemy…
WIĘCEJ >Frytki z pietruszki
Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…
WIĘCEJ >Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Owocowy ptaszek
Kulkę winogrona kroimy na pół Kiwi obieramy i kroimy w plastry Jabłko kroimy na plastry Brzoskwinię kroimy w pół plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku
WIĘCEJ >