Paszteciki z wołowiną
Paszteciki z wołowiną
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy na kawałki
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
- Następnie oprószamy mięso mąką i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy bulion, dodajemy pomidory i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
- Zieleninę drobno siekamy
- Do rondla dodajemy zieleninę i groszek, dokładnie mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki
- Piekarnik rozgrzewamy od temp. 180 st. C
- Nadzienie nakładamy do kokilek (lub naczynia żaroodpornego)
- Z ciasta wycinamy kółka i przykrywamy nimi kokilki, dobrze przyklejając brzegi
- Następnie robimy w cieście kilka nacięć i wkładamy kokilki do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztecików.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Cebula (105 g)
- Groszek zielony (50 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z pesto i fasoli
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Marchew z ziemniakiem obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Pomidora sparzamy,…
WIĘCEJ >Polędwiczki wieprzowe w zalewie
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy dżem, dolewamy wino i całość dokładnie mieszamy Do miski z marynatą wkładamy mięso i mieszamy, tak aby było nią równomiernie pokryte Następnie przykrywamy miskę folią i…
WIĘCEJ >Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną
Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >Dorsz z sosem kokosowo – figowym
Ryba: Czosnek pokroić w plasterki Rybę lekko posolić i popieprzyć Z papieru do pieczenia wykroić 2 kwadraty około 25 cm każdy Na środku każdego arkusza papieru położyć rybę Dodajemy połowę czosnku Skrapiamy sokiem z ¼ cytryny Dodajemy…
WIĘCEJ >