fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pesto z buraków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d1d58ec-76b8-4bb1-938e-d340dbfb992d-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pesto z buraków

Przygotowanie

  • Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy.
  • Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości.
  • Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Takie pesto bardzo dobrze smakuje z makaronem, kaszą gryczaną lub w formie kaszotto – zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się ciekawymi potrawami.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Burak (świeży) (500 g)
  • Pestki słonecznika obrane (30 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (6 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Sos miodowo-musztardowy

Bierzemy miskę Nakładamy musztardę i miód Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek Gdy wlejemy cała oliwę zaczynamy powoli dolewać wodę (cały czas mieszamy) Jeśli zacznie się robić bardzo gęste,…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z bakłażanem

Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low” Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana…

WIĘCEJ >

Rejuvelac

Komosę wsypujemy do jakiegoś szklanego naczynia zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na stole na 12 godzin (najlepiej na noc) Następnie komosę cedzimy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą Stawiamy na cały dzień na…

WIĘCEJ >