fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pesto z buraków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d1d58ec-76b8-4bb1-938e-d340dbfb992d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pesto z buraków

Przygotowanie

  • Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy.
  • Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości.
  • Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu pasuje do Twojego planu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Zamiast słonecznika możemy użyć orzechów np. włoskich. Takie pesto bardzo dobrze smakuje z makaronem, kaszą gryczaną lub w formie kaszotto – zajrzyj do powiązanych przepisów, by zainspirować się ciekawymi potrawami.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 3 łyżki pestek słonecznika (30 g)
  • 1 duża garść świeżej bazylii (3 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >

Konfitura z grzybów

Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy…

WIĘCEJ >

Amarantus

Amarantus wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >