fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pesto z buraków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d1d58ec-76b8-4bb1-938e-d340dbfb992d-1

Pesto z buraków

Przygotowanie

  • Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy.
  • Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości.
  • Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu pasuje do Twojego planu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Zamiast słonecznika możemy użyć orzechów np. włoskich. Takie pesto bardzo dobrze smakuje z makaronem, kaszą gryczaną lub w formie kaszotto – zajrzyj do powiązanych przepisów, by zainspirować się ciekawymi potrawami.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 3 łyżki pestek słonecznika (30 g)
  • 1 duża garść świeżej bazylii (3 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Hummus klasyczny (biały)

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >

Czarny hummus

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia  Sezam,…

WIĘCEJ >

Ćwikła z chrzanem

Buraki myjemy, wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować) Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo…

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >