Pesto z buraków
Pesto z buraków
Przygotowanie
- Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości.
- Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu pasuje do Twojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Zamiast słonecznika możemy użyć orzechów np. włoskich. Takie pesto bardzo dobrze smakuje z makaronem, kaszą gryczaną lub w formie kaszotto – zajrzyj do powiązanych przepisów, by zainspirować się ciekawymi potrawami.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg ugotowanych lub upieczonych buraków
- 3 łyżki pestek słonecznika (30 g)
- 1 duża garść świeżej bazylii (3 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mleko kokosowe – własnej roboty
Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…
WIĘCEJ >Zielony dip
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…
WIĘCEJ >Konfitura z grzybów
Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy…
WIĘCEJ >