fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pesto z buraków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d1d58ec-76b8-4bb1-938e-d340dbfb992d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pesto z buraków

Przygotowanie

  • Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy.
  • Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości.
  • Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu pasuje do Twojego planu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Zamiast słonecznika możemy użyć orzechów np. włoskich. Takie pesto bardzo dobrze smakuje z makaronem, kaszą gryczaną lub w formie kaszotto – zajrzyj do powiązanych przepisów, by zainspirować się ciekawymi potrawami.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 3 łyżki pestek słonecznika (30 g)
  • 1 duża garść świeżej bazylii (3 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ćwikła z chrzanem

Buraki myjemy, wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować) Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette AIP

Wszystkie składniki wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować 

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette kolendrowy

Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej) Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia Zalewamy oliwą Dodajemy czosnek Dodajemy musztardę, miód, ocet Trochę soli i pieprzu Zaczynamy…

WIĘCEJ >

Sos miodowo-musztardowy

Bierzemy miskę Nakładamy musztardę i miód Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek Gdy wlejemy cała oliwę zaczynamy powoli dolewać wodę (cały czas mieszamy) Jeśli zacznie się robić bardzo gęste,…

WIĘCEJ >