fbpx
Szukaj
open close

Pieczone pomidory

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd975ece9-3ac2-4a2b-af65-f72ce6c8fb6f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone pomidory

Przygotowanie

  • Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki lub na pół
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 90 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Na papierze układamy pomidory i posypujemy je przyprawami, zieleniną i czosnkiem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, pomidory odwracamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 45 minut
  • Następnie wykładamy pomidory na talerz i polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pomidorami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pomidor (1000 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pomidory nadziewane sorbetem

Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy Następnie z każdego pomidora odkrawamy „czapeczkę”, czyli wierzch od strony szypułki (nie wyrzucamy) Miąższ z (…)

WIĘCEJ >

Pomidory nadziewane szpinakiem i zapiekane z mozzarellą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Szpinak drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szpinak, dodajemy przyprawy (sól) i (…)

WIĘCEJ >

Pomidory suszone „na słońcu”

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 95 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pomidorki kroimy na pół i kładziemy na papier (…)

WIĘCEJ >

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką oddzielamy miąższ z nasionami (czubki i miąższ (…)

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, (…)

WIĘCEJ >