fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54c5b47a-326a-48d4-b2f8-1088bd4e4f77
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną gotujemy
  • Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
  • Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy
  • Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy
  • Pomidory myjemy. Odcinamy czubki i wyciągamy łyżeczką miąższ. Solimy w środku
  • Do środka pomidorów wkładamy masę szpinakową
  • Wkładamy nafaszerowane pomidory do naczynia żaroodpornego
  • Przykrywamy papierem do pieczenia
  • Pieczemy przez ok. 20 minut
  • Pod koniec pieczenia posypujemy pomidory posiekaną mozarellą. Pieczemy jeszcze 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pomidor (świeży) (680 g)
  • Szpinak (świeży) (440 g)
  • Ser mozzarella (125 g)
  • Kasza jaglana (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Natka pietruszki (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet warzywny

Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego Pasztet pieczemy…

WIĘCEJ >

Rosół z sarny z żółtkiem

Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)…

WIĘCEJ >

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…

WIĘCEJ >