fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54c5b47a-326a-48d4-b2f8-1088bd4e4f77
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną gotujemy
  • Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
  • Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy
  • Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy
  • Pomidory myjemy. Odcinamy czubki i wyciągamy łyżeczką miąższ. Solimy w środku
  • Do środka pomidorów wkładamy masę szpinakową
  • Wkładamy nafaszerowane pomidory do naczynia żaroodpornego
  • Przykrywamy papierem do pieczenia
  • Pieczemy przez ok. 20 minut
  • Pod koniec pieczenia posypujemy pomidory posiekaną mozarellą. Pieczemy jeszcze 5 minut

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W przepisie można pominąć mozzarellę. Bez niej danie też będzie smaczne.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 duże pomidory (680 g)
  • 2 szklanki szpinaku (440 g)
  • ½ mozzarelli posiekanej (125 g)
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki (ok. 12 g) lub 1 łyżeczka suszonej (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 120 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…

WIĘCEJ >

Surówka z pekińskiej

Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy majonez i mieszamy

WIĘCEJ >

Puree z bakłażana

Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. Podajemy.

WIĘCEJ >

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >