fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54c5b47a-326a-48d4-b2f8-1088bd4e4f77

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną gotujemy
  • Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
  • Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy
  • Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy
  • Pomidory myjemy. Odcinamy czubki i wyciągamy łyżeczką miąższ. Solimy w środku
  • Do środka pomidorów wkładamy masę szpinakową
  • Wkładamy nafaszerowane pomidory do naczynia żaroodpornego
  • Przykrywamy papierem do pieczenia
  • Pieczemy przez ok. 20 minut
  • Pod koniec pieczenia posypujemy pomidory posiekaną mozarellą. Pieczemy jeszcze 5 minut

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W przepisie można pominąć mozzarellę. Bez niej danie też będzie smaczne.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 duże pomidory (680 g)
  • 2 szklanki szpinaku (440 g)
  • ½ mozzarelli posiekanej (125 g)
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki (ok. 12 g) lub 1 łyżeczka suszonej (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 120 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia - duża
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z suszonymi pomidorami

Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – jesień

Wszystkie owoce umyć Ze śliwek usunąć pestkę, pokroić kostkę Gruszkę pokroić w kostkę Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >