fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54c5b47a-326a-48d4-b2f8-1088bd4e4f77
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną gotujemy
  • Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
  • Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy
  • Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy
  • Pomidory myjemy. Odcinamy czubki i wyciągamy łyżeczką miąższ. Solimy w środku
  • Do środka pomidorów wkładamy masę szpinakową
  • Wkładamy nafaszerowane pomidory do naczynia żaroodpornego
  • Przykrywamy papierem do pieczenia
  • Pieczemy przez ok. 20 minut
  • Pod koniec pieczenia posypujemy pomidory posiekaną mozarellą. Pieczemy jeszcze 5 minut

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W przepisie można pominąć mozzarellę. Bez niej danie też będzie smaczne.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 duże pomidory (680 g)
  • 2 szklanki szpinaku (440 g)
  • ½ mozzarelli posiekanej (125 g)
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki (ok. 12 g) lub 1 łyżeczka suszonej (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 120 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makowiec kokosowy

Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało Bierzemy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowy deser z tapioki

Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…

WIĘCEJ >

Gryczanka z nasionami

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy cynamon i siemię lniane Gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając Zestawiamy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka Przelewamy…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Wszystkie składniki wkładamy do misy wolnowaru Ustawiamy tryb Low (1) na 4 godz. Po tym czasie ugotowane składniki blendujemy na zupę

WIĘCEJ >