fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki trzy sery

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5647012f-822b-4fbc-89f7-51ee83e27de9-1

Naleśniki trzy sery

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Mozzarellę kroimy w kostkę
  • Gorgonzolę kroimy w kostkę
  • Mieszamy w misce z tartą goudą
  • Nakładamy sery na naleśniki i zawijamy je, tak jak lubimy
  • Polewamy sosem

Sos serowy:

  • W ganku zagotowujemy rosół/bulion/wywar
  • Dodajemy gorgonzolę
  • Mieszamy rózgą aż się równo rozpuści
  • Wsypujemy 1 łyżkę mąki, mieszamy
  • Jeśli jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki
  • Zagotowujemy na małym ogniu przez 2 min 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy dany przepis odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W przepisie możesz wykorzystać dowolny rodzaj sera.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)

Farsz

  • 100 g sera gorgonzola
  • ½ kulki mozzarelli (125 g)
  • 50 g startego na tarce sera żółtego typu gouda

Sos serowy

  • 100 g sera gorgonzola
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 1-2 łyżki mąki gryczanej (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron rzodkiewkowy

Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przyprawy. Rzodkiew obieramy na ‚tagiatelle’ przy użyciu obieraczki do warzyw. Podsmażamy rzodkiew na oleju z przyprawami około 5-10 minut i solimy do smaku. Gotowe danie można posypać świeżą kolendrą.

WIĘCEJ >

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…

WIĘCEJ >

Przepiórcze jaja smażone z kapustą pak choi

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy kminek i chwilę go prażymy. Kapustę pak choi kroimy w kostkę, nastęnie wrzucamy na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając, Pomiędzy kawałki kapusty…

WIĘCEJ >

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3…

WIĘCEJ >