Naleśniki trzy sery
Naleśniki trzy sery
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Mozzarellę kroimy w kostkę
- Gorgonzolę kroimy w kostkę
- Mieszamy w misce z tartą goudą
- Nakładamy sery na naleśniki i zawijamy je, tak jak lubimy
- Polewamy sosem
Sos serowy:
- W ganku zagotowujemy rosół/bulion/wywar
- Dodajemy gorgonzolę
- Mieszamy rózgą aż się równo rozpuści
- Wsypujemy 1 łyżkę mąki, mieszamy
- Jeśli jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki
- Zagotowujemy na małym ogniu przez 2 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy dany przepis odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W przepisie możesz wykorzystać dowolny rodzaj sera.
Autor
Lista składników
Naleśniki
- ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
Farsz
- 100 g sera gorgonzola
- ½ kulki mozzarelli (125 g)
- 50 g startego na tarce sera żółtego typu gouda
Sos serowy
- 100 g sera gorgonzola
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- 1-2 łyżki mąki gryczanej (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu
Puree z kalafiora: Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree. W garnku lub naczyniu…
WIĘCEJ >Koktajl miętowe mango
Myjemy mango, obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę Myjemy liście sałaty rzymskiej oraz liście mięty Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Zupa cebulowa
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy rosołem i gotujemy 5 minut
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >