Naleśniki trzy sery
Naleśniki trzy sery
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Mozzarellę kroimy w kostkę
- Gorgonzolę kroimy w kostkę
- Mieszamy w misce z tartą goudą
- Nakładamy sery na naleśniki i zawijamy je, tak jak lubimy
- Polewamy sosem
Sos serowy:
- W ganku zagotowujemy rosół/bulion/wywar
- Dodajemy gorgonzolę
- Mieszamy rózgą aż się równo rozpuści
- Wsypujemy 1 łyżkę mąki, mieszamy
- Jeśli jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki
- Zagotowujemy na małym ogniu przez 2 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W tym przepisie możesz użyć dowolnych, ulubionych rodzajów sera.
Autor
Lista składników
Naleśniki gryczane
- Woda (200 ml)
- Mąka gryczana (90 g)
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Farsz
- Ser mozzarella (125 g)
- Ser gorgonzola (100 g)
- Ser żółty (50 g)
Sos serowy
- Bulion mięsny (125 ml)
- Ser gorgonzola (100 g)
- Mąka gryczana (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Salsa pomidorowa
Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki Dodajemy posiekane zioła, szczyptę soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą
WIĘCEJ >Dżem z dyni
Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy) Miksujemy blenderem…
WIĘCEJ >Chłodnik truskawkowy
Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…
WIĘCEJ >