fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki trzy sery

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5647012f-822b-4fbc-89f7-51ee83e27de9-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki trzy sery

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Mozzarellę kroimy w kostkę
  • Gorgonzolę kroimy w kostkę
  • Mieszamy w misce z tartą goudą
  • Nakładamy sery na naleśniki i zawijamy je, tak jak lubimy
  • Polewamy sosem

Sos serowy:

  • W ganku zagotowujemy rosół/bulion/wywar
  • Dodajemy gorgonzolę
  • Mieszamy rózgą aż się równo rozpuści
  • Wsypujemy 1 łyżkę mąki, mieszamy
  • Jeśli jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki
  • Zagotowujemy na małym ogniu przez 2 min 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W tym przepisie możesz użyć dowolnych, ulubionych rodzajów sera.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki gryczane

  • Woda (200 ml)
  • Mąka gryczana (90 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Farsz

  • Ser mozzarella (125 g)
  • Ser gorgonzola (100 g)
  • Ser żółty (50 g)

Sos serowy

  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Ser gorgonzola (100 g)
  • Mąka gryczana (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…

WIĘCEJ >

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin Perliczkę posolić i popieprzyć Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz Wkładamy perliczkę Smażymy z obu stron po 3-5 minut Dodajemy…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z jabłkiem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli…

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >