fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Capresse z sosem z granatów – sałatka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz10-4-6

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Przygotowanie

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół
  • Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę
  • Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka i zalewamy wrzątkiem, tak żeby je całkowicie zakryło, trzymamy tak minutę po czym przekładamy pomidory do naczynia z zimną wodą
  • Sparzone pomidory kroimy w plastry
  • Mozzarelle kroimy w plastry
  • Układamy na przemian na talerzu, plaster pomidora, na plaster sera
  • Polewamy sosem
  • Dekorujemy listkami bazylii

Rady dietetyka

Propozycje naszych sosów vinaigrette znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Sprawdź, czy odpowiadają Twojej diecie.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 pomidory (340 g)
  • 1 mozzarella (125 g)
  • 1 garść świeżej bazylii (3 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (ok. 30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z suszonymi pomidorami

Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…

WIĘCEJ >

Sałata z boczniakami

Por przekroić wzdłuż na pół Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było Pokroić w paseczki Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…

WIĘCEJ >