Capresse z sosem z granatów – sałatka
Capresse z sosem z granatów – sałatka
Przygotowanie
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół
- Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę
- Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka i zalewamy wrzątkiem, tak żeby je całkowicie zakryło, trzymamy tak minutę po czym przekładamy pomidory do naczynia z zimną wodą
- Sparzone pomidory kroimy w plastry
- Mozzarelle kroimy w plastry
- Układamy na przemian na talerzu, plaster pomidora, na plaster sera
- Polewamy sosem
- Dekorujemy listkami bazylii
Uwagi
Propozycje naszych sosów vinaigrette znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- Pomidor (świeży) (340 g)
- Ser mozzarella (250 g)
- Sos vinaigrette (30 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…
WIĘCEJ >Owsianka z jogurtem i z miętą
Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Po ostudzeniu dodajemy posiekane listki świeżej mięty Podajemy
WIĘCEJ >Parówki drobiowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >