Capresse z sosem z granatów – sałatka
Capresse z sosem z granatów – sałatka
Przygotowanie
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół
- Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę
- Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka i zalewamy wrzątkiem, tak żeby je całkowicie zakryło, trzymamy tak minutę po czym przekładamy pomidory do naczynia z zimną wodą
- Sparzone pomidory kroimy w plastry
- Mozzarelle kroimy w plastry
- Układamy na przemian na talerzu, plaster pomidora, na plaster sera
- Polewamy sosem
- Dekorujemy listkami bazylii
Rady dietetyka
Propozycje naszych sosów vinaigrette znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Sprawdź, czy odpowiadają Twojej diecie.
Autor
Lista składników
- 2 pomidory (340 g)
- 1 mozzarella (125 g)
- 1 garść świeżej bazylii (3 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (ok. 30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki kasztanowe
Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej
WIĘCEJ >Pieczone owoce z kruszonką
Ciasto: Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon Wymieszać składniki Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać…
WIĘCEJ >Zapiekanka warzywna z indykiem
Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku. Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. Odcedzić i zblendować z solą. W czasie gotowania cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę,…
WIĘCEJ >Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków
Pieczeń:· Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony Przekładamy…
WIĘCEJ >