Pizzerinka
Pizzerinka
Przygotowanie
- Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm
- Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia
- Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą
- Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone w plasterki
- Wierzch posypujemy serem
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C przez około 25-30 minut
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Wypróbuj także nasz przepis na bezglutenową pizzę na spodzie z mąki gryczanej (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 1 kalarepa (300 g)
- 3 pieczarki (60 g)
- 1 kula sera mozzarella (100 g)
- 20 g kiełbasy chorizo
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- 2 łyżki pestek dyni (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą
Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…
WIĘCEJ >Morele suszone z sarną zapiekane w boczku
Mięso mieliny w maszynce na standardowym sitku Morele kroimy w paski i mieszamy z mięsem Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy Formujemy 5 kulek i zawijamy każdą w boczek Spinamy wykałaczką Układamy na blaszce lub naczyniu…
WIĘCEJ >Krem z pomidorów i papryki
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…
WIĘCEJ >Krem cukiniowy
Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę W garnku rozgrzewamy masło…
WIĘCEJ >