fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0aef6acb-479c-4bbe-a2ee-08933405c9c4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką oddzielamy miąższ z nasionami (czubki i miąższ z nasionami zachowujemy)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż cebula zmięknie)
  • Dodajemy ryż oraz przyprawy (oregano) i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion, dodajemy rodzynki, miąższ z nasionami pomidorów i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut (ryż powinien być lekko twardawy)
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i przenosimy zawartość do miski
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy
  • Mieszankę nakładamy do pomidorów i przykrywamy je zachowanymi czubkami
  • Następnie układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy pozostałym tłuszczem
  • Do naczynia dolewamy wodę i pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, aż pomidory zmiękną, a woda wyparuję)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (680 g)
  • Bulion jarski (200 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ryż biały – ziarno (100 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Woda (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…

WIĘCEJ >

Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kawałki bagietki, a na nich układamy ser Blachę…

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – lisek

Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie składniki…

WIĘCEJ >