fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0aef6acb-479c-4bbe-a2ee-08933405c9c4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką oddzielamy miąższ z nasionami (czubki i miąższ z nasionami zachowujemy)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż cebula zmięknie)
  • Dodajemy ryż oraz przyprawy (oregano) i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion, dodajemy rodzynki, miąższ z nasionami pomidorów i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut (ryż powinien być lekko twardawy)
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i przenosimy zawartość do miski
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy
  • Mieszankę nakładamy do pomidorów i przykrywamy je zachowanymi czubkami
  • Następnie układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy pozostałym tłuszczem
  • Do naczynia dolewamy wodę i pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, aż pomidory zmiękną, a woda wyparuję)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (680 g)
  • Bulion jarski (200 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ryż biały – ziarno (100 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Woda (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa fasolowa z warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z marchewką obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 10

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Szparagi z prażonymi migdałami

Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wysypujemy płatki migdałowe i wkładamy…

WIĘCEJ >

Potrawka z indykiem i jarmużem

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Jarmuż rwiemy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, czosnek oraz przyprawy…

WIĘCEJ >