fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0aef6acb-479c-4bbe-a2ee-08933405c9c4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką oddzielamy miąższ z nasionami (czubki i miąższ z nasionami zachowujemy)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż cebula zmięknie)
  • Dodajemy ryż oraz przyprawy (oregano) i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion, dodajemy rodzynki, miąższ z nasionami pomidorów i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut (ryż powinien być lekko twardawy)
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i przenosimy zawartość do miski
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy
  • Mieszankę nakładamy do pomidorów i przykrywamy je zachowanymi czubkami
  • Następnie układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy pozostałym tłuszczem
  • Do naczynia dolewamy wodę i pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, aż pomidory zmiękną, a woda wyparuję)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (680 g)
  • Bulion jarski (200 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ryż biały – ziarno (100 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Woda (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zapiekane pomidory z ziołami

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z czosnkiem Ser ścieramy na (…)

WIĘCEJ >

Pomidory zapiekane z serem

Pomidory kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (…)

WIĘCEJ >

Pomidory w ziołowej panierce

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pomidory kroimy wzdłuż na pół i układamy na (…)

WIĘCEJ >

Pomidory pieczone w szynce

Piekarnik ustawiamy do 180 stopni Każdego pomidora owijamy 2 plasterkami szynki i spinamy wykałaczką Tak przygotowane pomidory, układamy do naczynia (…)

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, (…)

WIĘCEJ >