fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0aef6acb-479c-4bbe-a2ee-08933405c9c4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką oddzielamy miąższ z nasionami (czubki i miąższ z nasionami zachowujemy)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż cebula zmięknie)
  • Dodajemy ryż oraz przyprawy (oregano) i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion, dodajemy rodzynki, miąższ z nasionami pomidorów i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut (ryż powinien być lekko twardawy)
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i przenosimy zawartość do miski
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy
  • Mieszankę nakładamy do pomidorów i przykrywamy je zachowanymi czubkami
  • Następnie układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy pozostałym tłuszczem
  • Do naczynia dolewamy wodę i pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, aż pomidory zmiękną, a woda wyparuję)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (680 g)
  • Bulion jarski (200 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ryż biały – ziarno (100 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Woda (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z karczku – soczyste

Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Mielimy mięso mięso Mielimy cebulę…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…

WIĘCEJ >