Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami
Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką oddzielamy miąższ z nasionami (czubki i miąższ z nasionami zachowujemy)
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż cebula zmięknie)
- Dodajemy ryż oraz przyprawy (oregano) i mieszamy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy bulion, dodajemy rodzynki, miąższ z nasionami pomidorów i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut (ryż powinien być lekko twardawy)
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki i przenosimy zawartość do miski
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy
- Mieszankę nakładamy do pomidorów i przykrywamy je zachowanymi czubkami
- Następnie układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy pozostałym tłuszczem
- Do naczynia dolewamy wodę i pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, aż pomidory zmiękną, a woda wyparuję)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pomidorów.
Autor
Lista składników
- Pomidor (680 g)
- Bulion jarski (200 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Ryż biały – ziarno (100 g)
- Rodzynki (50 g)
- Woda (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Koper (świeży) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka morska z wędzonym łososiem
Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane warzywami
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z karczku – soczyste
Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Mielimy mięso mięso Mielimy cebulę…
WIĘCEJ >Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami
Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…
WIĘCEJ >