Pomidory w ziołowej panierce
Pomidory w ziołowej panierce
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Pomidory kroimy wzdłuż na pół i układamy na papier (przeciętą stroną do góry)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z serem
- Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przyprawy (oregano, sól i pieprz), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
- Zawartość miski rozkładamy równomiernie na pomidorach, a następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem pomidorów.
Autor
Lista składników
- Pomidor malinowy (1200 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Oregano suszone (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Złote ziemniaki z patelni z winem
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, przykrywamy pokrywką i delikatnie potrząsamy, tak aby ziemniaki nieco popękały Na patelni…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >