fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nadziewany bakłażan

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-174
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Nadziewany bakłażan

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w paski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Bakłażana kroimy w plastry (z jednej sztuki bakłażana powinno wyjść 8 plastrów)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry bakłażana i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przenosimy plastry bakłażana na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Pomidora kroimy w grube plastry (z jednego pomidora powinny wyjść 4 plastry)
  • Na papier układamy połowę plastrów bakłażana, na bakłażana kładziemy plastry pomidora, posypujemy przyprawami, kruszymy fetę, kładziemy paprykę i przykrywamy drugą połową bakłażana
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Upieczone bakłażany układamy na talerzach, a na wierzch nakładamy jogurt

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki z warzywami, mozzarellą i wędzonym łososiem

Ogórka obieramy i kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Mozzarellę kroimy w plastry Kromki smarujemy tłuszczem, układamy na nich wszystkie warzywa oraz łososia i posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Warzywa z imbirem i chili

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili i zieleninę drobno siekamy Paprykę kroimy w cienkie słupki Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki Kalafior gotujemy we wrzącej,…

WIĘCEJ >

Brukselka z pieczarkami

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni…

WIĘCEJ >

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki Pomidora suszonego kroimy w paski Ser kroimy w większą kostkę Na talerzu układamy sałaty, pomidory i ser, całość skrapiamy tłuszczem, sokiem z cytryny oraz octem i posypujemy posiekaną zieleniną oraz pestkami

WIĘCEJ >