fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nadziewany bakłażan

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c458373-a860-4363-bc3e-eb2400f94b84
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Nadziewany bakłażan

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w paski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Bakłażana kroimy w plastry (z jednej sztuki bakłażana powinno wyjść 8 plastrów)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry bakłażana i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przenosimy plastry bakłażana na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Pomidora kroimy w grube plastry (z jednego pomidora powinny wyjść 4 plastry)
  • Na papier układamy połowę plastrów bakłażana, na bakłażana kładziemy plastry pomidora, posypujemy przyprawami, kruszymy fetę, kładziemy paprykę i przykrywamy drugą połową bakłażana
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Upieczone bakłażany układamy na talerzach, a na wierzch nakładamy jogurt

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babka z rodzynkami i migdałami

Do miski wsypujemy drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż pojawi się piana Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż będzie…

WIĘCEJ >

Dziecięcy omlet – żabka z warzywami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie marchewkę obieramy i wycinamy z niej…

WIĘCEJ >

Soczysta wołowina z grzybami

Mięso lekko nacinamy z każdej strony w 3-4 miejscach i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego) Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kmin rzymski) i dokładnie mieszamy Następnie…

WIĘCEJ >

Koktajl zielony z pokrzywą

Ogórka obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >