Nadziewany bakłażan
Nadziewany bakłażan
Przygotowanie
- Paprykę kroimy w paski
- Zieleninę drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Bakłażana kroimy w plastry (z jednej sztuki bakłażana powinno wyjść 8 plastrów)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy plastry bakłażana i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie przenosimy plastry bakłażana na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Pomidora kroimy w grube plastry (z jednego pomidora powinny wyjść 4 plastry)
- Na papier układamy połowę plastrów bakłażana, na bakłażana kładziemy plastry pomidora, posypujemy przyprawami, kruszymy fetę, kładziemy paprykę i przykrywamy drugą połową bakłażana
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Do miski wlewamy jogurt, dodajemy zieleninę i mieszamy
- Upieczone bakłażany układamy na talerzach, a na wierzch nakładamy jogurt
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bakłażana.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (240 g)
- Pomidor (170 g)
- Ser feta (100 g)
- Papryka czerwona (100 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Babka z rodzynkami i migdałami
Do miski wsypujemy drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż pojawi się piana Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż będzie…
WIĘCEJ >Dziecięcy omlet – żabka z warzywami
Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie marchewkę obieramy i wycinamy z niej…
WIĘCEJ >Soczysta wołowina z grzybami
Mięso lekko nacinamy z każdej strony w 3-4 miejscach i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego) Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kmin rzymski) i dokładnie mieszamy Następnie…
WIĘCEJ >Koktajl zielony z pokrzywą
Ogórka obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >