fbpx
logo
Szukaj
open close

Nadziewany bakłażan

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c458373-a860-4363-bc3e-eb2400f94b84
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Nadziewany bakłażan

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w paski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Bakłażana kroimy w plastry (z jednej sztuki bakłażana powinno wyjść 8 plastrów)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry bakłażana i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przenosimy plastry bakłażana na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Pomidora kroimy w grube plastry (z jednego pomidora powinny wyjść 4 plastry)
  • Na papier układamy połowę plastrów bakłażana, na bakłażana kładziemy plastry pomidora, posypujemy przyprawami, kruszymy fetę, kładziemy paprykę i przykrywamy drugą połową bakłażana
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Upieczone bakłażany układamy na talerzach, a na wierzch nakładamy jogurt

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bakłażan z mozzarellą i oregano

Bakłażana kroimy w cienki plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami (poza oregano) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan grillowany

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan zapiekany z pomidorem, bazylią i serem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana i pomidora kroimy w plastry Bazylię drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan w sosie koperkowym

Bakłażana kroimy w plasterki Rozgrzewamy masło na patelni Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie (…)

WIĘCEJ >