fbpx
logo
Szukaj
open close

Bakłażan grillowany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa0f27d1-ffe6-43ae-b55e-a4fdf84ab4f0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bakłażan grillowany

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 240 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy plastry bakłażana, skrapiamy połową tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Następnie obracamy plastry bakłażana na drugą stronę, skrapiamy drugą połową tłuszczu, smarujemy pastą bazyliowo-czosnkową i posypujemy przyprawami oraz serem
  • Blachę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (680 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zielona zupa

Szpinak i rukolę gotujemy w wodzie przez 10 minut Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i przyprawy Całość blendujemy Gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia Jeżeli chcemy zagęścić zupę, dodajemy oddzielone wcześniej od…

WIĘCEJ >

Pudding waniliowo-pomarańczowy

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Kokilki smarujemy tłuszczem W rondlu zagotowujemy wodę Na wrzątek wrzucamy ryż i gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając Po tym czasie ryż odsączamy i…

WIĘCEJ >

Roladki z kurczaka z kiełkami rzeżuchy

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Mięso wkładamy między dwa kawałki folii i tłuczemy na grubość ok. 5 mm W rondlu zagotowujemy wodę Na wrzątek wrzucamy kiełki i gotujemy przez ok. 1 minutę,…

WIĘCEJ >

Wyśmienita gorąca czekolada

Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (odrobine odkładamy do dekoracji) Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu, tuż przed zagotowaniem Zmniejszamy ogień, wrzucamy czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolada się…

WIĘCEJ >