fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażan grillowany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa0f27d1-ffe6-43ae-b55e-a4fdf84ab4f0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bakłażan grillowany

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 240 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy plastry bakłażana, skrapiamy połową tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Następnie obracamy plastry bakłażana na drugą stronę, skrapiamy drugą połową tłuszczu, smarujemy pastą bazyliowo-czosnkową i posypujemy przyprawami oraz serem
  • Blachę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (680 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryba z patelni po tajsku

Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy sos chili, sos sojowy oraz sok z limonki i gotujemy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i…

WIĘCEJ >

Ryż z dynią i miodem

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu)…

WIĘCEJ >

Pasztet grzybowo-ziołowy

Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki Cebulki z zieleniną drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (masło) Wrzucamy grzyby, cebulki oraz czosnek i smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś…

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >