fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażan z mozzarellą i oregano

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-83
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bakłażan z mozzarellą i oregano

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w cienki plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami (poza oregano)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej)
  • Kładziemy plastry bakłażana i smażymy do momentu, aż bakłażan się zarumieni i wsiąknie cały tłuszcz
  • Na wierzch plastrów bakłażana układamy plastry mozzarelli i posypujemy oregano, a następnie przykrywamy pokrywką i „dusimy” przez ok. 5-8 minut (do momentu rozpuszczenia mozzarelli)
  • Bakłażany przenosimy na talerz i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Olej MCT (15 ml)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.  Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – poranne sówki

Ogórka obieramy i kroimy w paski Z chleba gryczanego wycinamy kółka, a z tych kółek kółka Z chleba pytlowego wycinamy kółka na wielkość wyciętych kółek z chleba gryczanego, tak by weszły w otwory Marchew obieramy…

WIĘCEJ >

Placuszki bez glutenu, bez jaj

Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego) Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty Najlepiej usmażyć jednego…

WIĘCEJ >

Tortille z kurczakiem

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy Papryki kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy papryki…

WIĘCEJ >