fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażan z mozzarellą i oregano

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c910313bb-45ff-4300-a6e0-ce68fad0a6c1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bakłażan z mozzarellą i oregano

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w cienki plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami (poza oregano)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej)
  • Kładziemy plastry bakłażana i smażymy do momentu, aż bakłażan się zarumieni i wsiąknie cały tłuszcz
  • Na wierzch plastrów bakłażana układamy plastry mozzarelli i posypujemy oregano, a następnie przykrywamy pokrywką i „dusimy” przez ok. 5-8 minut (do momentu rozpuszczenia mozzarelli)
  • Bakłażany przenosimy na talerz i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem bakłażana.

Opcjonalnie na bakłażana możemy położyć pomidorki koktajlowe.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Olej MCT (15 ml)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…

WIĘCEJ >

Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

Udka obieramy ze skóry i przenosimy do miski Czosnek obieramy i dodajemy do miski z udkami Do miski z udkami dodajemy tłuszcz, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy (liście laurowe) i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Krem z buraków

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl jagodowy

Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu

WIĘCEJ >