fbpx
logo
Szukaj
open close

Bakłażan z mozzarellą i oregano

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c910313bb-45ff-4300-a6e0-ce68fad0a6c1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bakłażan z mozzarellą i oregano

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w cienki plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami (poza oregano)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej)
  • Kładziemy plastry bakłażana i smażymy do momentu, aż bakłażan się zarumieni i wsiąknie cały tłuszcz
  • Na wierzch plastrów bakłażana układamy plastry mozzarelli i posypujemy oregano, a następnie przykrywamy pokrywką i „dusimy” przez ok. 5-8 minut (do momentu rozpuszczenia mozzarelli)
  • Bakłażany przenosimy na talerz i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem bakłażana.

Opcjonalnie na bakłażana możemy położyć pomidorki koktajlowe.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Olej MCT (15 ml)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Przysmak z jabłkami i borówkami

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie przenosimy do miski Dodajemy borówki, cukier puder, 1/3 ilości mąki (kukurydzianej) oraz przyprawy (cynamon) i całość dokładnie mieszamy Następnie przenosimy zawartość miski do naczynia żaroodpornego Piekarnik…

WIĘCEJ >

Marchewki w miodowej glazurze

Marchewki obieramy, kroimy w słupki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Dodajemy miód i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści (na małym…

WIĘCEJ >

Polędwica wołowa z papryką

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Mięso kroimy w plastry Pomidory kroimy w ósemki Paprykę kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4 minuty, co jakiś czas obracając…

WIĘCEJ >

Topinambur pieczony z warzywami

Topinambur obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Naczynie żaroodporne smarujemy naturalnym olejem kokosowym Przekładamy do niego topinambur, dodajemy warzywa, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, sól, rozmaryn…

WIĘCEJ >