fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażan w sosie koperkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5b4f392-1d31-4f59-82ca-826a27ae3441
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bakłażan w sosie koperkowym

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w plasterki
  • Rozgrzewamy masło na patelni
  • Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody)
  • Mleko kokosowe mieszamy w misce z żółtkami
  • Koperek kroimy drobno i dodajemy na patelnię
  • Gdy bakłażan zmięknie, a woda się zredukuje zmniejszamy ogień i wlewamy żółtka z mlekiem
  • Chwilę mieszamy i wyłączamy ogień. Podajemy od razu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia bakłażana.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Woda (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Koper (świeży) (9 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Grzyby duszone z cukinią

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…

WIĘCEJ >

Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką

Włączamy piekarnik i ustawiamy 180 st. C Rozmrożony szpinak wkładamy do miski Dodajemy mąkę kokosową, jajko Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Rozkładamy papier do pieczenia Na papierze rozkładamy plastry szynki Na szynkę kładziemy masę szpinakową…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)

Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką

WIĘCEJ >