fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażan w sosie koperkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5b4f392-1d31-4f59-82ca-826a27ae3441
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bakłażan w sosie koperkowym

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w plasterki
  • Rozgrzewamy masło na patelni
  • Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody)
  • Mleko kokosowe mieszamy w misce z żółtkami
  • Koperek kroimy drobno i dodajemy na patelnię
  • Gdy bakłażan zmięknie, a woda się zredukuje zmniejszamy ogień i wlewamy żółtka z mlekiem
  • Chwilę mieszamy i wyłączamy ogień. Podajemy od razu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne propozycje przygotowania bakłażana.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 bakłażan (240 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (ok. 15 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 3 żółtka jaj (60 g)
  • ¼ pęczka koperku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Salceson z czekolady

Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę Dolewamy mleko kokosowe Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę…

WIĘCEJ >

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem) Lekko solimy i pieprzymy Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Jabłko…

WIĘCEJ >

Kurkuma latte

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.

WIĘCEJ >

Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym

Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią

WIĘCEJ >