fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażan w sosie koperkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5b4f392-1d31-4f59-82ca-826a27ae3441
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bakłażan w sosie koperkowym

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w plasterki
  • Rozgrzewamy masło na patelni
  • Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody)
  • Mleko kokosowe mieszamy w misce z żółtkami
  • Koperek kroimy drobno i dodajemy na patelnię
  • Gdy bakłażan zmięknie, a woda się zredukuje zmniejszamy ogień i wlewamy żółtka z mlekiem
  • Chwilę mieszamy i wyłączamy ogień. Podajemy od razu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne propozycje przygotowania bakłażana.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 bakłażan (240 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (ok. 15 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 3 żółtka jaj (60 g)
  • ¼ pęczka koperku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Miętowy chłodnik z ogórka zielonego

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba) Do blendera wlewamy mleko kokosowe Dodajemy sok z cytryny, awokado, czosnek i ogórka Dodajemy miętę, lekko solimy i pieprzymy Miksujemy

WIĘCEJ >

Warzywa curry

Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na maśle z przyprawami Dodajemy szpinak i koncentrat pomidorowy Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając Pod koniec duszenia dolewamy mleko kokosowe, jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >