fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażan w sosie koperkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5b4f392-1d31-4f59-82ca-826a27ae3441

Bakłażan w sosie koperkowym

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w plasterki
  • Rozgrzewamy masło na patelni
  • Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody)
  • Mleko kokosowe mieszamy w misce z żółtkami
  • Koperek kroimy drobno i dodajemy na patelnię
  • Gdy bakłażan zmięknie, a woda się zredukuje zmniejszamy ogień i wlewamy żółtka z mlekiem
  • Chwilę mieszamy i wyłączamy ogień. Podajemy od razu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne propozycje przygotowania bakłażana.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 bakłażan (240 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (ok. 15 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 3 żółtka jaj (60 g)
  • ¼ pęczka koperku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie czekoladowe z bananem i gruszką

Za pomocą blendera miksujemy jednego banana, gruszkę, daktyle, kakao/karob z mlekiem kokosowym Koktajl przelewamy do miseczki i dodajemy ulubione składniki: pokrojonego banana, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona chia

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >