fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażan faszerowany sarną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz28-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bakłażan faszerowany sarną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski
  • Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż na pół
  • Z każdej połówki bakłażana wydrążamy miąższ, tak aby powstały otwory na farsz
  • Do otworów nakładamy farsz z mięsa
  • Nafaszerowane połówki bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Sałatę targamy na części
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem (lub tłuszczem), a obok kładziemy upieczone połówki bakłażana

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych faszerowanych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Sałata rzymska (105 g)
  • Sarnina łopatka (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Cebula biała (50 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Cząber suszony (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z pieczonym dorszem

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…

WIĘCEJ >

Meksykańska sałatka z kurczaka

Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól…

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki

Piersi z kaczki myjemy i posypujemy oregano Gotujemy na parze około 30 minut lub pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach Podajemy z pokrojonym w kostkę i skropionym cytryną awokado i szpinakiem z kiełkami…

WIĘCEJ >