fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażan faszerowany sarną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz28-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bakłażan faszerowany sarną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski
  • Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż na pół
  • Z każdej połówki bakłażana wydrążamy miąższ, tak aby powstały otwory na farsz
  • Do otworów nakładamy farsz z mięsa
  • Nafaszerowane połówki bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Sałatę targamy na części
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem (lub tłuszczem), a obok kładziemy upieczone połówki bakłażana

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych faszerowanych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Sałata rzymska (105 g)
  • Sarnina łopatka (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Cebula biała (50 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Cząber suszony (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >