fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane pomidory

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65e2fd6f-0671-42c5-b288-4f7f34da72e7
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Faszerowane pomidory

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory.
  • Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek
  • Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami
  • Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu aż woda odparuje)
  • W szklance mieszamy żółtko z mlekiem kokosowym i płatkami drożdżowymi
  • Zmniejszamy ogień pod farszem i dodajemy nasz sos
  • Przygotowane wcześniej wydrążone pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem
  • Pieczemy przez 30 minut i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, równie smaczne potrawy.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 pomidory (340 g)
  • 150 g mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki koperku [8 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (ok. 15 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • 30 ml mleka kokosowego
  • 1 żółtko (20 g)
  • 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • Sól himalajska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >

Mini hot-dogi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z mlekiem, solą oraz 1 całym jajkiem i jednym żółtkiem (białko wykorzystamy później). Każdą z parówek kroimy na 4 części.  Robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka…

WIĘCEJ >

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso  Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >