fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane pomidory

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65e2fd6f-0671-42c5-b288-4f7f34da72e7

Faszerowane pomidory

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory.
  • Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek
  • Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami
  • Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu aż woda odparuje)
  • W szklance mieszamy żółtko z mlekiem kokosowym i płatkami drożdżowymi
  • Zmniejszamy ogień pod farszem i dodajemy nasz sos
  • Przygotowane wcześniej wydrążone pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem
  • Pieczemy przez 30 minut i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, równie smaczne potrawy.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 pomidory (340 g)
  • 150 g mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki koperku [8 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (ok. 15 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • 30 ml mleka kokosowego
  • 1 żółtko (20 g)
  • 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • Sól himalajska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Batata myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >

Pasta gryczana

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Leczo z patisona

Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki…

WIĘCEJ >