fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka wołowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf635e3f5-9051-4018-b2a3-a443cc8f03c7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka wołowa

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą.
  • Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
  • Podsmażone mięso układamy na warstwie bakłażanowej, następnie przykrywamy pozostałymi plastrami.
  • Pieczemy przez 30 minut i podajemy.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Maja Wlazły
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (160 g)
  • Bakłażan (120 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Płatki drożdżowe (15 g)
  • Papryka wędzona mielona (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami

Kaczka: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru Cebulę obieramy i kroimy w piórka Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę Mięso mieszamy z cebula i gruszkami Ustawiamy…

WIĘCEJ >

Wątróbka pieczona z jabłkami

Nastawiamy piekarnik na temp. 175 st. C z opcją grzania z góry i dołu Jabłka kroimy w 8 ćwiartek Cebulę kroimy na pół i w plasterki Szklimy na tłuszczu Dodajemy majeranek Dodajemy jabłko i wątróbkę…

WIĘCEJ >

Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym

Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy,…

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >