Zapiekanka wołowa
Zapiekanka wołowa
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą.
- Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
- Podsmażone mięso układamy na warstwie bakłażanowej, następnie przykrywamy pozostałymi plastrami.
- Pieczemy przez 30 minut i podajemy.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (160 g)
- Bakłażan (120 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Płatki drożdżowe (15 g)
- Papryka wędzona mielona (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami
Kaczka: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru Cebulę obieramy i kroimy w piórka Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę Mięso mieszamy z cebula i gruszkami Ustawiamy…
WIĘCEJ >Wątróbka pieczona z jabłkami
Nastawiamy piekarnik na temp. 175 st. C z opcją grzania z góry i dołu Jabłka kroimy w 8 ćwiartek Cebulę kroimy na pół i w plasterki Szklimy na tłuszczu Dodajemy majeranek Dodajemy jabłko i wątróbkę…
WIĘCEJ >Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym
Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy,…
WIĘCEJ >Cielęcina duszona w sosie cytrusowym
Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >