fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka wołowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf635e3f5-9051-4018-b2a3-a443cc8f03c7
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka wołowa

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą.
  • Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
  • Podsmażone mięso układamy na warstwie bakłażanowej, następnie przykrywamy pozostałymi plastrami.
  • Pieczemy przez 30 minut i podajemy.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (160 g)
  • Bakłażan (120 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Płatki drożdżowe (15 g)
  • Papryka wędzona mielona (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w białym chilli na rosole

Ustawić piekarnik na 170 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Posiekać cebulę i selera, a paprykę pokroić na plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na średnim ogniu do…

WIĘCEJ >

Jajka w majonezie z warzywami

Ugotowane wcześniej jajka kroimy na pół, układamy na talerzu, doprawiamy solą i pieprzem Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę Mieszamy oliwę z majonezem Wszystkie składniki układamy w dowolny sposób

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >