fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka wołowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf635e3f5-9051-4018-b2a3-a443cc8f03c7

Zapiekanka wołowa

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą.
  • Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
  • Podsmażone mięso układamy na warstwie bakłażanowej, następnie przykrywamy pozostałymi plastrami.
  • Pieczemy przez 30 minut i podajemy.

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu należy dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Powyżej w podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne pomysły na zapiekanki.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 160 g mięsa wołowego mielonego
  • ½ bakłażana (120 g)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (15 g)
  • 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
  • 1 łyżka papryki wędzonej (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki sypkie i wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę tzw. keksówkę (podłużna) i piec…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…

WIĘCEJ >

Serowe roladki z wołowiny

Do mięsa wbijamy jajo i przyprawiamy Wyrabiamy rękami mięso i dzielimy na dwie części Rozpłaszczamy każdą część na desce na kształt prostokąta Układamy ser, doprawiamy ulubionymi przyprawami Układamy liście bazylii, zwijamy boki i formujemy z…

WIĘCEJ >

Sandacz z puree z kalafiora

Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…

WIĘCEJ >