fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka wołowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf635e3f5-9051-4018-b2a3-a443cc8f03c7
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka wołowa

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą.
  • Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
  • Podsmażone mięso układamy na warstwie bakłażanowej, następnie przykrywamy pozostałymi plastrami.
  • Pieczemy przez 30 minut i podajemy.

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu należy dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Powyżej w podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne pomysły na zapiekanki.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 160 g mięsa wołowego mielonego
  • ½ bakłażana (120 g)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (15 g)
  • 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
  • 1 łyżka papryki wędzonej (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >

Burger z sarny z sałatą i warzywami

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…

WIĘCEJ >

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >