fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka wołowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf635e3f5-9051-4018-b2a3-a443cc8f03c7
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka wołowa

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą.
  • Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
  • Podsmażone mięso układamy na warstwie bakłażanowej, następnie przykrywamy pozostałymi plastrami.
  • Pieczemy przez 30 minut i podajemy.

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu należy dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Powyżej w podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne pomysły na zapiekanki.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 160 g mięsa wołowego mielonego
  • ½ bakłażana (120 g)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (15 g)
  • 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
  • 1 łyżka papryki wędzonej (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażany faszerowane risottem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…

WIĘCEJ >

Wieprzowina ze szpinakiem

Mięso kroimy w paseczki i na patelni podsmażamy masło Na patelnię wrzucamy szpinak i mieszamy do czasu aż się rozmrozi Gdy szpinak jest już rozmrożony dodajemy mięso i dusimy około 20 minut (tak, aby mięso…

WIĘCEJ >

Pomidory pieczone w szynce

Piekarnik ustawiamy do 180 stopni Każdego pomidora owijamy 2 plasterkami szynki i spinamy wykałaczką Tak przygotowane pomidory, układamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut, a następnie podajemy na gorąco

WIĘCEJ >

Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem

Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Kładziemy łososia na patelni Smażymy po 5 min z każdej strony…

WIĘCEJ >