fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia zapiekana z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c36ee2cc9-71f0-4e29-b9ac-a6eff93fe723
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukinia zapiekana z boczkiem

Przygotowanie

  • Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek.
  • Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C.
  • Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojonym boczkiem na maśle.
  • Po 10 minutach dodajemy łyżkę pasty kokosowej i sól do smaku.
  • Wyjmujemy łódeczki i wypełniamy je boczkowym farszem.
  • Pieczemy przez pół godziny i podajemy.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (150 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (90 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pasta kokosowa (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z wędzonym boczkiem

Jajka rozbić, wymieszać z wodą. Ubić trzepaczką. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać smalec gęsi. Zmniejszyć ogień do minimum. Wlać masę jajeczną. Gdy wierzch będzie już ścięty, a spód dobrze wysmażony, przewróć ostrożnie omlet…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >