fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia zapiekana z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c36ee2cc9-71f0-4e29-b9ac-a6eff93fe723

Cukinia zapiekana z boczkiem

Przygotowanie

  • Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek.
  • Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C.
  • Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojonym boczkiem na maśle.
  • Po 10 minutach dodajemy łyżkę pasty kokosowej i sól do smaku.
  • Wyjmujemy łódeczki i wypełniamy je boczkowym farszem.
  • Pieczemy przez pół godziny i podajemy.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują równie smaczne potrawy.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ cukinii (150 g)
  • 10 plasterków cienko pokrojonego boczku (100 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 1 łyżka pasty kokosowej (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…

WIĘCEJ >

Paprykarz szczeciński z chlebem

Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…

WIĘCEJ >

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >