Zapiekanka warzywna z indykiem
Zapiekanka warzywna z indykiem
Przygotowanie
- Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku.
- Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. Odcedzić i zblendować z solą.
- W czasie gotowania cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni podsmażyć mięso z przyprawami i czosnkiem oraz cebulą.
- Dodać pomidory z puszki i dusić do znacznego zredukowania płynu.
- Odcedzić marchew i groszek.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso w sosie, na nie warstwę marchewki z groszkiem i na wierzchu rozprowadzić dużą łyżką puree z kalafiora.
- Piec 40 minut. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg dla lekkiego zrumienienia wierzchu zapiekanki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Kalafior (świeży) (400 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Marchew (świeża) (260 g)
- Groszek zielony (150 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kurkuma mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi
Mini kebab:· Mięso włożyć do miski Dodać sól, pieprz i tymianek Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać…
WIĘCEJ >Rwana wieprzowina (pulled pork)
Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…
WIĘCEJ >Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym
Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…
WIĘCEJ >Sum wędzony
Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry
WIĘCEJ >