fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka warzywna z indykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88fa7d3d-b1e3-47f2-b9a5-f755c2522358
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka warzywna z indykiem

Przygotowanie

  • Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku.
  • Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. Odcedzić i zblendować z solą.
  • W czasie gotowania cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni podsmażyć mięso z przyprawami i czosnkiem oraz cebulą.
  • Dodać pomidory z puszki i dusić do znacznego zredukowania płynu.
  • Odcedzić marchew i groszek.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso w sosie, na nie warstwę marchewki z groszkiem i na wierzchu rozprowadzić dużą łyżką puree z kalafiora.
  • Piec 40 minut. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg dla lekkiego zrumienienia wierzchu zapiekanki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Kalafior (świeży) (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Marchew (świeża) (260 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kurkuma mielona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

Mini kebab:·         Mięso włożyć do miski Dodać sól, pieprz i tymianek Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać…

WIĘCEJ >

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…

WIĘCEJ >

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…

WIĘCEJ >

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >