fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka warzywna z indykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88fa7d3d-b1e3-47f2-b9a5-f755c2522358
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka warzywna z indykiem

Przygotowanie

  • Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku.
  • Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. Odcedzić i zblendować z solą.
  • W czasie gotowania cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni podsmażyć mięso z przyprawami i czosnkiem oraz cebulą.
  • Dodać pomidory z puszki i dusić do znacznego zredukowania płynu.
  • Odcedzić marchew i groszek.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso w sosie, na nie warstwę marchewki z groszkiem i na wierzchu rozprowadzić dużą łyżką puree z kalafiora.
  • Piec 40 minut. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg dla lekkiego zrumienienia wierzchu zapiekanki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Kalafior (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Marchew (260 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kurkuma w proszku (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…

WIĘCEJ >

Omlet z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Sałatka: Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką…

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…

WIĘCEJ >