fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka warzywna z indykiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-34

Zapiekanka warzywna z indykiem

Przygotowanie

  • Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku.
  • Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. Odcedzić i zblendować z solą.
  • W czasie gotowania cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni podsmażyć mięso z przyprawami i czosnkiem oraz cebulą.
  • Dodać pomidory z puszki i dusić do znacznego zredukowania płynu.
  • Odcedzić marchew i groszek.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso w sosie, na nie warstwę marchewki z groszkiem i na wierzchu rozprowadzić dużą łyżką puree z kalafiora.
  • Piec 40 minut. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg dla lekkiego zrumienienia wierzchu zapiekanki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu można dopasować do swojego sposobu żywienia.

Uwagi

Powyżej znajdują się równie smaczne zapiekanki – zajrzyj do powiązanych przepisów.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g mięsa mielonego z piersi z indyka
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżeczki oregano (4 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (2 g)
  • ½ kalafiora (400 g)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego lub smalcu do smażenia (75 g)
  • Słoik mieszanki marchewka + groszek 700 g, (bez wody ok. 400 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek - duży, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >