fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka warzywna z indykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88fa7d3d-b1e3-47f2-b9a5-f755c2522358
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka warzywna z indykiem

Przygotowanie

  • Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku.
  • Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. Odcedzić i zblendować z solą.
  • W czasie gotowania cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni podsmażyć mięso z przyprawami i czosnkiem oraz cebulą.
  • Dodać pomidory z puszki i dusić do znacznego zredukowania płynu.
  • Odcedzić marchew i groszek.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso w sosie, na nie warstwę marchewki z groszkiem i na wierzchu rozprowadzić dużą łyżką puree z kalafiora.
  • Piec 40 minut. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg dla lekkiego zrumienienia wierzchu zapiekanki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Kalafior (świeży) (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Marchew (świeża) (260 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kurkuma mielona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty. Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej…

WIĘCEJ >

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…

WIĘCEJ >

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce…

WIĘCEJ >

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…

WIĘCEJ >