fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiosenna zapiekanka warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc47d1c2d-3297-4fdf-9746-5a705f4545f8-1

Wiosenna zapiekanka warzywna

Przygotowanie

  • Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki.
  • Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki).
  • Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę. Używamy zarówno cebulki jak i szczypiorku. Całość dalej smażymy przez kolejne 5 minut.
  • Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i filety anchois. Smażymy kolejne 3 minuty.
  • Dodajemy na dno patelni trochę gorącej wody, aby warzywa się poddusiły, a filety anchois rozpadły. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  • W tym czasie 1 łyżkę żelatyny zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i namaczamy przez 10 minut.
  • Obieramy cukinię i kroimy w poprzek, a następnie każdą połowę na 4 części. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy, aż zmięknie.
  • Przekładamy do naczynia i blendujemy wraz z namoczoną żelatyną i garścią liści bazylii.
  • Obieramy batata ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach najlepiej za pomocą malaksera.
  • Na spód żaroodpornego naczynia wykładamy nadzienie ze szparagów, następnie kładziemy warstwę startego batata, a wierzch polewamy zblendowaną cukinią. Opcjonalnie posypujemy wierzch mąką z plantanów.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18 minut, następnie zmieniamy funkcję piekarnika na grill i dopiekamy jeszcze przez kolejne 10 minut. Pod koniec pieczenia uważamy, żeby wierzch się nie przypalił.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej codziennej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje smacznych zapiekanek.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 pęczki szparagów (760 g)
  • 4 cebule dymki (80 g)
  • 6 ząbków czosnku (30 g)
  • 4 fileciki anchois (16 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 cukinie (600 g)
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (8 g)
  • 1 garść liści bazylii (3 g)
  • 1 mały batat lub pół dużego (230 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Malakser, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowo – kokosowy

Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >