Wiosenna zapiekanka warzywna
Wiosenna zapiekanka warzywna
Przygotowanie
- Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki.
- Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki).
- Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę. Używamy zarówno cebulki jak i szczypiorku. Całość dalej smażymy przez kolejne 5 minut.
- Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i filety anchois. Smażymy kolejne 3 minuty.
- Dodajemy na dno patelni trochę gorącej wody, aby warzywa się poddusiły, a filety anchois rozpadły. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
- W tym czasie 1 łyżkę żelatyny zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i namaczamy przez 10 minut.
- Obieramy cukinię i kroimy w poprzek, a następnie każdą połowę na 4 części. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy, aż zmięknie.
- Przekładamy do naczynia i blendujemy wraz z namoczoną żelatyną i garścią liści bazylii.
- Obieramy batata ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach najlepiej za pomocą malaksera.
- Na spód żaroodpornego naczynia wykładamy nadzienie ze szparagów, następnie kładziemy warstwę startego batata, a wierzch polewamy zblendowaną cukinią. Opcjonalnie posypujemy wierzch mąką z plantanów.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18 minut, następnie zmieniamy funkcję piekarnika na grill i dopiekamy jeszcze przez kolejne 10 minut. Pod koniec pieczenia uważamy, żeby wierzch się nie przypalił.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej codziennej diety oraz nietolerancji.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- 2 pęczki szparagów (760 g)
- 4 cebule dymki (80 g)
- 6 ząbków czosnku (30 g)
- 4 fileciki anchois (16 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 2 cukinie (600 g)
- 1 łyżka żelatyny w proszku (8 g)
- 1 garść liści bazylii (3 g)
- 1 mały batat lub pół dużego (230 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Udka curry
Rozgrzewamy na patelni masło, dorzucamy przyprawę curry, mięso i pokrojoną w słupki paprykę. Co jakiś czas obracamy udka i paprykę, a po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do wolnowaru. Zalewamy mięso i warzywa wodą w…
WIĘCEJ >Wieprzowina duszona z kapustą pekińską
Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w poprzek w paski Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce…
WIĘCEJ >Stek z tuńczyka z marchewką i nori
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…
WIĘCEJ >Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii
Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…
WIĘCEJ >