fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiosenna zapiekanka warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc47d1c2d-3297-4fdf-9746-5a705f4545f8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wiosenna zapiekanka warzywna

Przygotowanie

  • Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki.
  • Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki).
  • Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę. Używamy zarówno cebulki jak i szczypiorku. Całość dalej smażymy przez kolejne 5 minut.
  • Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i filety anchois. Smażymy kolejne 3 minuty.
  • Dodajemy na dno patelni trochę gorącej wody, aby warzywa się poddusiły, a filety anchois rozpadły. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  • W tym czasie 1 łyżkę żelatyny zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i namaczamy przez 10 minut.
  • Obieramy cukinię i kroimy w poprzek, a następnie każdą połowę na 4 części. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy, aż zmięknie.
  • Przekładamy do naczynia i blendujemy wraz z namoczoną żelatyną i garścią liści bazylii.
  • Obieramy batata ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach najlepiej za pomocą malaksera.
  • Na spód żaroodpornego naczynia wykładamy nadzienie ze szparagów, następnie kładziemy warstwę startego batata, a wierzch polewamy zblendowaną cukinią. Opcjonalnie posypujemy wierzch mąką z plantanów.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18 minut, następnie zmieniamy funkcję piekarnika na grill i dopiekamy jeszcze przez kolejne 10 minut. Pod koniec pieczenia uważamy, żeby wierzch się nie przypalił.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Szparag (760 g)
  • Cukinia zielona (600 g)
  • Batat (230 g)
  • Woda (90 ml)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Czosnek (świeży) (30 g)
  • Anchois (sardela) (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Żelatyna w proszku (8 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Malakser, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć. Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić…

WIĘCEJ >

Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy

Myjemy mango, obieramy i usuwamy pestkę Myjemy natkę pietruszki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy sok pomarańczowy Blendujemy

WIĘCEJ >

Owsianka z otrębami

Płatki owsiane mieszamy z otrębami Zagotowujemy w mleku kokosowym (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Całość mieszamy i podajemy

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >