fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiosenna zapiekanka warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc47d1c2d-3297-4fdf-9746-5a705f4545f8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wiosenna zapiekanka warzywna

Przygotowanie

  • Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki.
  • Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki).
  • Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę. Używamy zarówno cebulki jak i szczypiorku. Całość dalej smażymy przez kolejne 5 minut.
  • Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i filety anchois. Smażymy kolejne 3 minuty.
  • Dodajemy na dno patelni trochę gorącej wody, aby warzywa się poddusiły, a filety anchois rozpadły. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  • W tym czasie 1 łyżkę żelatyny zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i namaczamy przez 10 minut.
  • Obieramy cukinię i kroimy w poprzek, a następnie każdą połowę na 4 części. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy, aż zmięknie.
  • Przekładamy do naczynia i blendujemy wraz z namoczoną żelatyną i garścią liści bazylii.
  • Obieramy batata ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach najlepiej za pomocą malaksera.
  • Na spód żaroodpornego naczynia wykładamy nadzienie ze szparagów, następnie kładziemy warstwę startego batata, a wierzch polewamy zblendowaną cukinią. Opcjonalnie posypujemy wierzch mąką z plantanów.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18 minut, następnie zmieniamy funkcję piekarnika na grill i dopiekamy jeszcze przez kolejne 10 minut. Pod koniec pieczenia uważamy, żeby wierzch się nie przypalił.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej codziennej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje smacznych zapiekanek.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 pęczki szparagów (760 g)
  • 4 cebule dymki (80 g)
  • 6 ząbków czosnku (30 g)
  • 4 fileciki anchois (16 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 cukinie (600 g)
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (8 g)
  • 1 garść liści bazylii (3 g)
  • 1 mały batat lub pół dużego (230 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Malakser, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Udka curry

Rozgrzewamy na patelni masło, dorzucamy przyprawę curry, mięso i pokrojoną w słupki paprykę. Co jakiś czas obracamy udka i paprykę, a po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do wolnowaru. Zalewamy mięso i warzywa wodą w…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona z kapustą pekińską

Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w poprzek w paski Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Stek z tuńczyka z marchewką i nori

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…

WIĘCEJ >