fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiosenna zapiekanka warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc47d1c2d-3297-4fdf-9746-5a705f4545f8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wiosenna zapiekanka warzywna

Przygotowanie

  • Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki.
  • Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki).
  • Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę. Używamy zarówno cebulki jak i szczypiorku. Całość dalej smażymy przez kolejne 5 minut.
  • Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i filety anchois. Smażymy kolejne 3 minuty.
  • Dodajemy na dno patelni trochę gorącej wody, aby warzywa się poddusiły, a filety anchois rozpadły. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  • W tym czasie 1 łyżkę żelatyny zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i namaczamy przez 10 minut.
  • Obieramy cukinię i kroimy w poprzek, a następnie każdą połowę na 4 części. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy, aż zmięknie.
  • Przekładamy do naczynia i blendujemy wraz z namoczoną żelatyną i garścią liści bazylii.
  • Obieramy batata ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach najlepiej za pomocą malaksera.
  • Na spód żaroodpornego naczynia wykładamy nadzienie ze szparagów, następnie kładziemy warstwę startego batata, a wierzch polewamy zblendowaną cukinią. Opcjonalnie posypujemy wierzch mąką z plantanów.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18 minut, następnie zmieniamy funkcję piekarnika na grill i dopiekamy jeszcze przez kolejne 10 minut. Pod koniec pieczenia uważamy, żeby wierzch się nie przypalił.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej codziennej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje smacznych zapiekanek.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 pęczki szparagów (760 g)
  • 4 cebule dymki (80 g)
  • 6 ząbków czosnku (30 g)
  • 4 fileciki anchois (16 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 cukinie (600 g)
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (8 g)
  • 1 garść liści bazylii (3 g)
  • 1 mały batat lub pół dużego (230 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Malakser, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…

WIĘCEJ >

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok z cytryny Dodajemy oliwę i oliwki Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy na gładką masę

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Szynka: Wkładamy mięso do wolnowaru Solimy i pieprzymy z każdej strony Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz. Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8…

WIĘCEJ >

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty. Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej…

WIĘCEJ >