fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka marchewkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4e68a3c1-138d-4965-aa26-3d105ecea25f

Zapiekanka marchewkowa

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Marchewkę ścieramy na tarce lub przy użyciu maszynki.
  • Startą marchewkę układamy w misce wraz z resztą składników.
  • Mieszamy wszystko i przelewamy do naczynia żaroodpornego.
  • Pieczemy przez 30 minut i podajemy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne zapiekanki – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 marchewki (180 g)
  • 3 jajka roz. M (ok. 153 g)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (15 g)
  • 1 szczypta estragonu (1 g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku (ok. 10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grzanki z bakłażana

Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę kokosową, ocet i szczyptę soli. Odstawiamy na 5 minut. Bakłażana kroimy w cienkie plastry (maksymalnie jednocentymetrowe, ale też nie za cienkie). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Każdy z plastrów moczymy…

WIĘCEJ >

Omlet z wędzonym boczkiem

Jajka rozbić, wymieszać z wodą. Ubić trzepaczką. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać smalec gęsi. Zmniejszyć ogień do minimum. Wlać masę jajeczną. Gdy wierzch będzie już ścięty, a spód dobrze wysmażony, przewróć ostrożnie omlet…

WIĘCEJ >

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry boczku, by stały się chrupkie W misce umieszczamy jarmuż, szpinak, pomidory przekrojone w połówki i boczek Posypujemy sałatkę nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki W miseczce mieszamy składniki na sos:…

WIĘCEJ >