fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-33

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. 
  • Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski.
  • Na patelni podsmażamy mięso z cebulą i czosnkiem.
  • W misce mieszamy bakłażana z przyprawami.
  • Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory i batata. Dusimy do lekkiego zmięknięcia batatów.
  • W niedużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy bakłażany i przykrywamy je mięsem z warzywami z patelni.
  • Pieczemy 50 minut.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu można dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem bakłażana.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 duży batat (230 g)
  • 1 bakłażan (240 g)
  • 1 biała cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 puszka (400 g) pasty pomidorowej (400 g)
  • ¼ łyżeczki chilli (1 g)
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (1 g)
  • ¼ łyżeczki oregano (1 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • ½ łyżeczki estragonu (2 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane Halloumi

Ser Halloumi wyjmujemy z opakowania i grillujemy na patelni aż do momentu zarumienienia Z pozostałych składników robimy sałatkę i podajemy razem z serem

WIĘCEJ >

Gofry marchewkowe

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Marchewkę ścieramy na tarce, wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na kilka minut. Wyciskamy marchewkę dłońmi z nadmiaru wody, dodajemy jajka, przyprawy, mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Duszone mięso z warzywami

Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy wodą do 2/3 wysokości, dodajemy przyprawy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika o temp. 140-160 stopni na ok. 5-6 godzin Na 40-50 min przed końcem dodajemy pokrojone warzywa warzywa Kiedy…

WIĘCEJ >