fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-33

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. 
  • Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski.
  • Na patelni podsmażamy mięso z cebulą i czosnkiem.
  • W misce mieszamy bakłażana z przyprawami.
  • Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory i batata. Dusimy do lekkiego zmięknięcia batatów.
  • W niedużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy bakłażany i przykrywamy je mięsem z warzywami z patelni.
  • Pieczemy 50 minut.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu można dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem bakłażana.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 duży batat (230 g)
  • 1 bakłażan (240 g)
  • 1 biała cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 puszka (400 g) pasty pomidorowej (400 g)
  • ¼ łyżeczki chilli (1 g)
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (1 g)
  • ¼ łyżeczki oregano (1 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • ½ łyżeczki estragonu (2 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…

WIĘCEJ >

Skrzydełka musztardowe

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski  Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >