fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb470c9f8-ab1b-4ef9-b6a4-02b06136b46d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. 
  • Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski.
  • Na patelni podsmażamy mięso z cebulą i czosnkiem.
  • W misce mieszamy bakłażana z przyprawami.
  • Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory i batata. Dusimy do lekkiego zmięknięcia batatów.
  • W niedużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy bakłażany i przykrywamy je mięsem z warzywami z patelni.
  • Pieczemy 50 minut.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu można dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem bakłażana.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 duży batat (230 g)
  • 1 bakłażan (240 g)
  • 1 biała cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 puszka (400 g) pasty pomidorowej (400 g)
  • ¼ łyżeczki chilli (1 g)
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (1 g)
  • ¼ łyżeczki oregano (1 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • ½ łyżeczki estragonu (2 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar wołowy

Mięso doprawiamy solą, dodajemy oliwę, mieszamy, kładziemy na talerzu. Ogórka kroimy w kostkę i układamy obok mięsa, tak samo kapary.

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >