fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7f94da2f-df6d-4567-ac51-d5bdec84e7b4

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Przygotowanie

  • Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. 
  • Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do tego samego garnka). Odcedzamy.
  • W czasie gotowania myjemy i kroimy cebulę w drobną kosteczkę, wyciskamy czosnek.
  • Mieszamy mleko kokosowe z przyprawami i czosnkiem oraz cebulą.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa wymieszane z mięsem, zalewamy sosem.
  • Zapiekamy 10-15 minut.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Powyżej możesz znaleźć równie ciekawe propozycje przygotowania zapiekanek – zajrzyj do powiązanych przepisów.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ kalafiora (400 g)
  • 1 brokuł (500 g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Opcjonalnie: 1-2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżeczki oregano (4 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…

WIĘCEJ >

Agrest

Agrest umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >