fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7f94da2f-df6d-4567-ac51-d5bdec84e7b4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Przygotowanie

  • Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. 
  • Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do tego samego garnka). Odcedzamy.
  • W czasie gotowania myjemy i kroimy cebulę w drobną kosteczkę, wyciskamy czosnek.
  • Mieszamy mleko kokosowe z przyprawami i czosnkiem oraz cebulą.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa wymieszane z mięsem, zalewamy sosem.
  • Zapiekamy 10-15 minut.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Powyżej możesz znaleźć równie ciekawe propozycje przygotowania zapiekanek – zajrzyj do powiązanych przepisów.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ kalafiora (400 g)
  • 1 brokuł (500 g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Opcjonalnie: 1-2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżeczki oregano (4 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi

Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >

Szpinak pieczony w papryce

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…

WIĘCEJ >

Naleśniki jaglane

Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu

WIĘCEJ >