fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7f94da2f-df6d-4567-ac51-d5bdec84e7b4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Przygotowanie

  • Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. 
  • Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do tego samego garnka). Odcedzamy.
  • W czasie gotowania myjemy i kroimy cebulę w drobną kosteczkę, wyciskamy czosnek.
  • Mieszamy mleko kokosowe z przyprawami i czosnkiem oraz cebulą.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa wymieszane z mięsem, zalewamy sosem.
  • Zapiekamy 10-15 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (500 g)
  • Kalafior (400 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Kurkuma w proszku (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zapiekanka marchewkowa

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę ścieramy na tarce lub przy użyciu maszynki. Startą marchewkę układamy w misce wraz z (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka warzywna z indykiem

Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku. Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać (…)

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę (…)

WIĘCEJ >