fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7f94da2f-df6d-4567-ac51-d5bdec84e7b4

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Przygotowanie

  • Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. 
  • Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do tego samego garnka). Odcedzamy.
  • W czasie gotowania myjemy i kroimy cebulę w drobną kosteczkę, wyciskamy czosnek.
  • Mieszamy mleko kokosowe z przyprawami i czosnkiem oraz cebulą.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa wymieszane z mięsem, zalewamy sosem.
  • Zapiekamy 10-15 minut.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Powyżej możesz znaleźć równie ciekawe propozycje przygotowania zapiekanek – zajrzyj do powiązanych przepisów.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ kalafiora (400 g)
  • 1 brokuł (500 g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Opcjonalnie: 1-2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżeczki oregano (4 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nutella z awokado

Awokado obieramy, kroimy, pestkę wyrzucamy. Banana obieramy. Banana i awokado wrzucamy do naczynia, w którym będziemy miksować. Orzechy mielimy w młynku do kawy i wsypujemy do naczynia, w którym będziemy blendować. Dodajemy miód i olej…

WIĘCEJ >

Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami

Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Wkładamy na 10 min do lodówki Jak się robi lekko gęste, ale jeszcze jest…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…

WIĘCEJ >