fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jednoporcjowa zapiekanka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c193b1ba1-67d9-4259-ad10-72f8d4417181
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jednoporcjowa zapiekanka

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa)
  • Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego
  • Pieczemy przez 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swoim aktualnym planie żywieniowym.

Uwagi

Mięso najlepiej jest samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki masła klarowanego w temperaturze pokojowej (30 g)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 jajko roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szybkie gofry

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Jajka mieszamy z wiórkami i masłem. Wiórków dodajemy tyle aby konsystencja ciasta nie była za gęsta ani za rzadka – trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego, ale też nie zbita. Pieczemy gofry…

WIĘCEJ >

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…

WIĘCEJ >

Chleb z kminkiem i chili

Zmiksować jaja, olej i sól. Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili. Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsypać nasiona kminku. Wylewamy ciasto do natłuszczonej foremki (ok….

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…

WIĘCEJ >