Jednoporcjowa zapiekanka
Jednoporcjowa zapiekanka
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa)
- Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego
- Pieczemy przez 40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swoim aktualnym planie żywieniowym.
Uwagi
Mięso najlepiej jest samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Autor
Lista składników
- 150 g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 łyżki masła klarowanego w temperaturze pokojowej (30 g)
- 2 marchewki (120 g)
- 1 jajko roz. M (ok. 51 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szybkie gofry
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Jajka mieszamy z wiórkami i masłem. Wiórków dodajemy tyle aby konsystencja ciasta nie była za gęsta ani za rzadka – trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego, ale też nie zbita. Pieczemy gofry…
WIĘCEJ >Rwana wieprzowina (pulled pork)
Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…
WIĘCEJ >Chleb z kminkiem i chili
Zmiksować jaja, olej i sól. Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili. Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsypać nasiona kminku. Wylewamy ciasto do natłuszczonej foremki (ok….
WIĘCEJ >Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów
Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…
WIĘCEJ >