fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jednoporcjowa zapiekanka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c193b1ba1-67d9-4259-ad10-72f8d4417181

Jednoporcjowa zapiekanka

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa)
  • Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego
  • Pieczemy przez 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swoim aktualnym planie żywieniowym.

Uwagi

Mięso najlepiej jest samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki masła klarowanego w temperaturze pokojowej (30 g)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 jajko roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Galaretka drobiowa z warzywami

Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne…

WIĘCEJ >