fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Klopsiki wołowe bez mąki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4a4dd7d-2512-4d14-b53d-8833d6e4b2bb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Klopsiki wołowe bez mąki

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa
  • Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy.
  • Mięso doprawiamy solą.
  • Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą, jednolitą strukturę i trzymały się bez mąki.
  • Kiedy masa jest już wyrobiona, dodajemy posiekane dodatki.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.
  • Kiedy mięso będąc w lodówce przeszło swym smakiem, formujemy z niego mokrymi rękami kulki wielkości orzecha (wyszło ich około 30).
  • Smażymy na smalcu, oleju kokosowym lub maśle klarowanym do zbrązowienia.
  • Klopsiki podajemy posypane odrobiną czarnuszki i świeżego tymianku.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z klopsikami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Tymianek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rozgrzewająca wołowina

Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…

WIĘCEJ >

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…

WIĘCEJ >

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Dodajemy rozmaryn Dodajemy pokrojoną gruszkę Lekko solimy,…

WIĘCEJ >