fbpx
logo
Szukaj
open close

Klopsiki wołowe bez mąki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4a4dd7d-2512-4d14-b53d-8833d6e4b2bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Klopsiki wołowe bez mąki

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa
  • Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy.
  • Mięso doprawiamy solą.
  • Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą, jednolitą strukturę i trzymały się bez mąki.
  • Kiedy masa jest już wyrobiona, dodajemy posiekane dodatki.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.
  • Kiedy mięso będąc w lodówce przeszło swym smakiem, formujemy z niego mokrymi rękami kulki wielkości orzecha (wyszło ich około 30).
  • Smażymy na smalcu, oleju kokosowym lub maśle klarowanym do zbrązowienia.
  • Klopsiki podajemy posypane odrobiną czarnuszki i świeżego tymianku.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z klopsikami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Cebula (50 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Tymianek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kremowe leczo

Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone i przyprawy. Wszystko dusimy około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

WIĘCEJ >

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…

WIĘCEJ >

Zielone smoothie mocy

Pomarańcze obieramy na cząstki i usuwamy pestki. Wraz z bananami i szpinakiem blendujemy wszystko na gładki koktajl.

WIĘCEJ >