fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Klopsiki wołowe bez mąki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4a4dd7d-2512-4d14-b53d-8833d6e4b2bb

Klopsiki wołowe bez mąki

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa
  • Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy.
  • Mięso doprawiamy solą.
  • Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą, jednolitą strukturę i trzymały się bez mąki.
  • Kiedy masa jest już wyrobiona, dodajemy posiekane dodatki.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.
  • Kiedy mięso będąc w lodówce przeszło swym smakiem, formujemy z niego mokrymi rękami kulki wielkości orzecha (wyszło ich około 30).
  • Smażymy na smalcu, oleju kokosowym lub maśle klarowanym do zbrązowienia.
  • Klopsiki podajemy posypane odrobiną czarnuszki i świeżego tymianku.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wypróbuj inne propozycje na przyrządzenie klopsików – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g mielonej wołowiny
  • ½ cebuli (50 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • Świeży tymianek (jeśli nie ma może być suszony)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia - duża
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dżem z dyni

Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy) Miksujemy blenderem…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe z wędzoną papryką

Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy ocet jabłkowy, sól i paprykę wędzoną. Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na pół godziny (a najlepiej na kilka godzin). Na maśle smażymy pokrojoną cienko marchewkę (można do tego użyć…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >