fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Klopsiki wołowe bez mąki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4a4dd7d-2512-4d14-b53d-8833d6e4b2bb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Klopsiki wołowe bez mąki

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa
  • Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy.
  • Mięso doprawiamy solą.
  • Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą, jednolitą strukturę i trzymały się bez mąki.
  • Kiedy masa jest już wyrobiona, dodajemy posiekane dodatki.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.
  • Kiedy mięso będąc w lodówce przeszło swym smakiem, formujemy z niego mokrymi rękami kulki wielkości orzecha (wyszło ich około 30).
  • Smażymy na smalcu, oleju kokosowym lub maśle klarowanym do zbrązowienia.
  • Klopsiki podajemy posypane odrobiną czarnuszki i świeżego tymianku.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wypróbuj inne propozycje na przyrządzenie klopsików – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g mielonej wołowiny
  • ½ cebuli (50 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • Świeży tymianek (jeśli nie ma może być suszony)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą Odcedzić ryż z wody Ogórki pokroić w kostkę Cebulę pokroić w kostkę Awokado obrać, przekroić na pół,…

WIĘCEJ >

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…

WIĘCEJ >

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…

WIĘCEJ >

Skrzydełka musztardowe

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >