Klopsiki wołowe bez mąki
Klopsiki wołowe bez mąki
Przygotowanie
- Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa
- Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy.
- Mięso doprawiamy solą.
- Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą, jednolitą strukturę i trzymały się bez mąki.
- Kiedy masa jest już wyrobiona, dodajemy posiekane dodatki.
- Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.
- Kiedy mięso będąc w lodówce przeszło swym smakiem, formujemy z niego mokrymi rękami kulki wielkości orzecha (wyszło ich około 30).
- Smażymy na smalcu, oleju kokosowym lub maśle klarowanym do zbrązowienia.
- Klopsiki podajemy posypane odrobiną czarnuszki i świeżego tymianku.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Wypróbuj inne propozycje na przyrządzenie klopsików – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 250 g mielonej wołowiny
- ½ cebuli (50 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
- Świeży tymianek (jeśli nie ma może być suszony)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowany łosoś z makaronem z marchwi
Nastawiamy grilla Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą. Kładziemy łososia na grill (skórą do góry) Grillujemy około 6 minut i obracamy na drugą stronę. Grillujemy jeszcze około 5 minut W tym czasie…
WIĘCEJ >Kulki czarne
Wszystkie składniki oprócz nasion chia dokładnie zmiksować blenderem Uformować kulki Obtoczyć kulki w nasionach chia
WIĘCEJ >Paprykarz domowy
Ryż gotujemy około 10 – 12 minut Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu Gdy będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, ryż oraz paprykę i sól Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały
WIĘCEJ >Cytrynowy kurczak w brokułach
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…
WIĘCEJ >