fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Klopsiki wołowe bez mąki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4a4dd7d-2512-4d14-b53d-8833d6e4b2bb

Klopsiki wołowe bez mąki

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa
  • Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy.
  • Mięso doprawiamy solą.
  • Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą, jednolitą strukturę i trzymały się bez mąki.
  • Kiedy masa jest już wyrobiona, dodajemy posiekane dodatki.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.
  • Kiedy mięso będąc w lodówce przeszło swym smakiem, formujemy z niego mokrymi rękami kulki wielkości orzecha (wyszło ich około 30).
  • Smażymy na smalcu, oleju kokosowym lub maśle klarowanym do zbrązowienia.
  • Klopsiki podajemy posypane odrobiną czarnuszki i świeżego tymianku.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wypróbuj inne propozycje na przyrządzenie klopsików – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g mielonej wołowiny
  • ½ cebuli (50 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • Świeży tymianek (jeśli nie ma może być suszony)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia - duża
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Wątróbkę delikatnie położyć…

WIĘCEJ >

Pieczony karp zaprawiany w warzywach

Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w półksiężyce Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy oliwą Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek Dodajemy…

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…

WIĘCEJ >