fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Klopsiki z cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7895d329-991d-48df-ad91-36e9bdf3627b

Klopsiki z cukinią

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa
  • Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4 cm, tak by wszystkie były na jednym poziomie.
  • Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
  • Czosnek i cebule drobno siekamy, cukinię kroimy w kostkę .
  • Po 30 minutach dodajemy warzywa i mieszamy, a po następnych 25 minutach wrzucamy czosnek i liść laurowy.
  • Mieszamy ostrożnie by nie zniszczyć kształtu klopsów. Ściągamy z ognia i odstawiamy na 10 minut, następnie podajemy z gotowanymi warzywami i posypane kolendrą.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia klopisków.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g tłustego mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe pół na pół)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2-3 liście laurowe (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…

WIĘCEJ >

Krem z grochu żółtego

Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia. Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy…

WIĘCEJ >

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…

WIĘCEJ >

Mięso mielone – przepis podstawowy

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >