Klopsiki z cukinią
Klopsiki z cukinią
Przygotowanie
- Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa
- Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4 cm, tak by wszystkie były na jednym poziomie.
- Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
- Czosnek i cebule drobno siekamy, cukinię kroimy w kostkę .
- Po 30 minutach dodajemy warzywa i mieszamy, a po następnych 25 minutach wrzucamy czosnek i liść laurowy.
- Mieszamy ostrożnie by nie zniszczyć kształtu klopsów. Ściągamy z ognia i odstawiamy na 10 minut, następnie podajemy z gotowanymi warzywami i posypane kolendrą.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia klopisków.
Autor
Lista składników
- 500 g tłustego mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe pół na pół)
- 1 cebula (100 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2-3 liście laurowe (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Indyk curry z pieczoną marchewką
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…
WIĘCEJ >Kotleciki wieprzowe
Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką
WIĘCEJ >Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką
Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…
WIĘCEJ >