fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z ziemniakami i klopsikami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf6216abf-cc10-4d7c-ac77-4bbf0dfcb4b3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa z ziemniakami i klopsikami

Przygotowanie

  • Bulion zagotowujemy
  • Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę
  • Ziemniaki przenosimy do garnka i zalewamy wrzącym bulionem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pozostałe warzywa (połowę cebuli) i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do garnka z ziemniakami i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy drugą połowę cebuli i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Do miski wkładamy mięso, dodajemy przesmażoną cebulę, jajo oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy małe kulki, które następnie dodajemy do garnka i gotujemy przez ok. 10-15 minut
  • Zupę nalewamy na talerze i podsypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1500 ml)
  • Ziemniak (300 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Majeranek (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Majeranek suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z tuńczykiem

Tuńczyka posypujemy solą i grillujemy po 2 minuty z każdej strony Sałatę targamy na kawałki Dodajemy pokrojoną paprykę szpiczastą Układamy steka na sałacie Polewamy oliwą i sokiem z limonki

WIĘCEJ >

Cukinia nadziewana farszem bolońskim

Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe) Dodajemy pomidory z przyprawami, mieszamy i dusimy przez ok….

WIĘCEJ >

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…

WIĘCEJ >

Lekki rosół drobiowy z makaronem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, seler oraz por i smażymy przez ok. 5…

WIĘCEJ >