Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Przygotowanie
- Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę
- Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min
- Wrzucamy grzyby
- Smażymy 5 min
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 15 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Zawsze warto mieć zawekowane słoiki z bulionem mięsnym w lodówce – dzięki temu przygotowanie takich potraw potraw bardzo szybko.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 80 g podgrzybków
- 70 g borowików
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone bataty
Bataty myjemy i kroimy w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozpuszczamy masło (możemy to zrobić poprzez włożenie masła w żaroodpornym naczyniu na chwilę do grzejącego się piekarnika). Masło mieszamy z przyprawami. Układamy pokrojone bataty…
WIĘCEJ >Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii
Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…
WIĘCEJ >Kokosanki z kaszy jaglanej
Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…
WIĘCEJ >Bezglutenowa gryczana pizza
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…
WIĘCEJ >